Af Ritzau - 30/11-16 16:45

Norges regering vakler efter budgetsammenbrudNorges regering vakler efter budgetsammenbrud

Statsminister Erna Solberg giver sig selv fem dage til at løse krisen, der bl.a. handler om CO2-udledninger.

Norges borgerlige mindretalsregering balancerer på kanten af et kollaps, efter støttepartierne Venstre og Kristelig Folkeparti har forladt forhandlingerne om næste års budget.

Høyres statsminister, Erna Solberg, har givet sig selv fem dage til at løse krisen.

- Jeg har fem dage til at give landet et budget. Jeg forsøger at finde løsninger, siger hun på et pressemøde ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Pressemødet havde hun indkaldt til for at kommentere, at både Venstre og Kristelig Folkeparti har valgt at forlade forhandlingerne.

Hvis regeringen træder tilbage, så forbyder den norske grundlov, at der udskrives valg. Regeringsansvaret vil derfor med stor sandsynlighed blive givet til Arbeiderpartiet.

Solberg siger, at hun vil invitere Venstre-lederen Trine Skei Grande og KrF-lederen Knut Arild Hareide til et møde for at se, om der ikke kan vindes en vej, der kan lede til et kompromis.

Både Venstre og KrF siger, at årsagen til, at de brød forhandlingerne, var det ultimatum, som regeringen stillede om den såkaldte bilpakke.

Regeringen bestående af Høyre og Fremskrittspartiet vil øge afgiften på benzin med 15 øre per liter og 35 øre for diesel.

Det anser de to andre borgerlige partier for utilstrækkeligt i bestræbelserne på at reducere CO2-udledningen, men regeringen har ikke villet give sig i forhandlingerne.

- Vi er alt for langt fra hinanden, konstaterer Knut Arild Hareide.

Venstre er samtidig vred over, at regeringen samtidig vil sænke de såkaldte bompenge ved bilkørsel ind i de store byer.

- Jeg føler, at der er en manglende forståelse af krisen. Både statsministeren og finansministeren har godt af at forstå, at vi nu har et alvorligt problem, siger Trine Skei Grande fra Venstre.

Venstre er et søsterparti til De Radikale i Danmark.

Det næste stortingsvalg i Norge er i september næste år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

23-årige Hans-Christian er...
bt.dk
Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
41-årige Niklas havde succes, men gik...
bt.dk
Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx