Af Ritzau - 22/08-16 14:54

Maratonløber risikerer fængsel for tegn ved målstregenMaratonløber risikerer fængsel for tegn ved målstregen

To krydsede arme ved OL-målstregen kan give maratonløber problemer i hjemlandet.

storybild

Etiopiens maratonløber Feyisa Lilsea har risikeret livet med sine knyttede hænder over målstregen. (Billede: Scanpix/Olivier Morin)

Da Feyisa Lilsea løb over målstregen søndag, var det med armene hævet i kryds.

Med sit løb vandt Feyisa Lilsea sølv til Etiopien i mændenes marathon ved OL i Rio, men hans afslutning over målstregen kan have givet ham problemer frem for hæder i hjemlandet.

Ifølge CNN er de krydsede arme en hilsen til Oromo-folket, der er den største etniske minoritet i Etiopien. De udgør en tredjedel af Etiopiens 100 millioner indbyggere, men har længe været marginaliseret.

Feyisa Lilsea tilhører selv denne gruppe, og derfor krydsede han sine arme - ikke kun ved målstregen, men også til et pressemøde senere på dagen - som en gestus til sit folk.

I et interview med CNN forklarede løberen, at han valgte at lave tegnet, selv om han og hans familie ultimativt kan betale en høj pris for det.

- Jeg tror virkelig, at jeg vil blive dræbt eller fængslet, siger han.

Oromoerne bliver ifølge løberen forfulgt af Etiopiens regering, og med tegnet ønsker han at rette opmærksomhed mod uretfærdigheden.

I forvejen er flere af hans familiemedlemmer fængslet, og han ved, at han med tegnet kan have provokeret den etiopiske regering i en sådan grad, at hans kone og to børn også er i fare.

Selv tror han ikke, at det er sikkert for ham at vende hjem, og derfor siger han til CNN, at han håber at kunne blive i Brasilien eller rejse til Kenya eller USA. Alt efter om han kan få et visum.

Det er endnu ikke klart, om hans politiske gestus vil have konsekvenser for hans medalje.

Tidligere har den Olympiske Komite taget medaljer fra atleter, der har lavet politiske protester under legene.

Heriblandt de amerikanske atleter Tommie Smith og John Carlos der fik frataget deres medaljer i 1968 efter at holdt en knyttet næve i vejret - en "black power" salut.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Håndværkere skal i retten: Anklages...
bt.dk
Kvalt af høj husleje: Efter 40 år i...
bt.dk
Enhedslisten splittet om flygtningelejre
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx