Af Daniel Seistrup - 27/11-17 10:20

Mishandlet fra hun var seks år: - Alle så, hvordan han opførte sig - ingen spurgte, hvordan jeg havde detMishandlet fra hun var seks år: - Alle så, hvordan han opførte sig - ingen spurgte, hvordan jeg havde det

Det koster at nå toppen. Det fortæller den nu pensionerede australske tennisspiller Jelena Dokic åbent om.

storybild

Jelena Dokic, her ved Australian Open i 2009. (Billede: PAUL CROCK)

34-årige Jelena Dokic stoppede sin tenniskarriere i 2014. En karriere hvor hun blandt andet kom helt op som nummer fire i verden og nåede semifinalerne ved Wimbledon. Men succesen har kostet dyrt for hende.

Jelena Dokic fortæller nemlig, at hun har været udsat for psykisk og mentalt mishandel af sin egen far, Damir Dokic, som også var hendes træner fra en tidlig alder.

Den jugoslavisk-fødte australier havde et helt normal forhold til sin far, da hun var lille. Men det hele ændrede sig, da hun fyldte seks år og startede til tennis. Pludselig begyndte en tid med verbalt, følelsesmæssigt og psykisk mishandling af faren nemlig.

Jelena Dokic fortæller blandt andet, at hun blev pisket med et læderbælte og sparket over skinnebenet, hvis hun ikke trænede godt nok.

Og mishandlingen fortsatte også, da hun blev professionel spiller.

I år 2000 kun 17 år gammel nåede australieren semifinalerne ved Wimbledon, hvor hun dog blev slået ud af Lindsay Davenport. Det var det største højdepunkt nogensinde for Jelena Dokic, men efter semifinalen var hendes far rasende.

Jelena Dokic fortæller, at hun blev kaldt en skændsel og en skam. Hun blev nægtet adgang tilbage til spillerhotellet af sin far, fordi hun havde været for dårlig. Den kun 17-årige tennisspiller gemte sig derfor for sin far i Wimbledons spiller-lounge, hvor hun prøvede at sove den nat.

Under US Open samme år ikke længe efter Wimbledon blev Jelena Dokics far udelukket fra alle kvindelige turneringer i seks måneder, fordi han havde været aggressiv i spillernes lounge. Han var rasende over den portion af laks, som han fik serveret.

»Folk så, hvordan min far var, hvordan han opførte sig – vi kender alle til episoderne ved Wimbledon, US Open og Australian Open. Og baseret på det skulle man tro, at folk måske ville komme til mig og spørge, hvordan jeg havde det. Bare et opmuntrende ord ville have været nok, men det skete ikke,« siger Jelena Dokic ifølge BBC.

Der også fortæller, at medierne begyndte at lave sjov med farens opførsel.

Jelena Dokics har skrevet en bog om sin karriere, og hvordan hendes far var over for hende.

En nat forlod hun blandt andet familiens hus kun med en lille taske og sin tennisketsjer. Uden nogen penge. Hun havde nemlig få måneder inden skrevet under på, at hendes indtægter skulle overgå til Damir Dokic.

Tennisstjernen skriver også, at hun blev nægtet at få lov til at tale med sin yngre bror.

»Jeg følte, at jeg tog mange folk med mig ned. Jeg følte, jeg svigtede min bror. Og han forstod ikke helt, hvad der skete, fordi han var otte år yngre. Han var kun 11 år på det tidspunkt. Jeg følte en stor skam, min far fik mig til at føle sådan. Han lod mig ikke snakke til min bror i seks år. Det var meget hårdt,« siger Jelena Dokic.

I 2009 kulminerede det hele, da Damir Dokic blev fængslet for at true den australske ambassadør i Serbien med en håndgranat.

Til trods for mishandlingen i den lange periode, forsøgte Jelena Dokic alligevel at holde kontakten med sin far. Men det har ikke været muligt, skriver hun. Derfor taler de ikke længere sammen den dag i dag.

»Jeg har gjort absolut alting for min far og min familie. Da jeg forlod hjemmet, gav jeg ham alle mine penge og gjorde det i årevis. På et tidspunkt handlede det ikke om tennis mere. Det handlede om, at jeg skulle få et normalt liv efter, jeg næsten havde begået selvmord,« siger Jelena Dokic og tilføjer.

»Jeg levede i næsten 30 års smerte, så nu skal jeg til at komme videre og se lyst på fremtiden. Men vil jeg ønske, at jeg havde en normal far? Absolut. Men man kan ikke vælge sine egne forældre, og jeg er heldig at være her i dag,« siger Jelena Dokic.

Jelena Dokic har ikke kun haft problemer med sin far. Hun røg også i kamp mod en ond sygdom, læs om det her.

Kan du lide artiklen? Følg os på Facebook og få mere af det gode fra BT Sporten

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se videoen: Fagboss i voldsomt...
bt.dk
Ambassadør for E-løbet:...
bt.dk
Midt i dansk detailkrig: Medie - nu...
bt.dk
To drenge ramt af bil i voldsom...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx