05/01-14 14:23

Olsen om legendes død: Det er alt for tidligtOlsen om legendes død: Det er alt for tidligt

Den danske landstræner, Morten Olsen, er berørt af den portugisiske legendes død.

storybild

Den danske landstræner, Morten Olsen. (Billede: Polfoto/arkiv)

Med Danmarks nuværende landstræner, Morten Olsen, i startopstillingen fik landsholdet store klø af Portugal, der havde verdensstjernen Eusebio på holdet. 5-0 vandt portugiserne kampen, der blev spillet den 12. maj 1971. Eusebio førte an og scorede bl.a. målet til 2-0 - et af karrierens mere end 700 af slagsen.

Natten til søndag stod det klart, at den portugisiske fodboldlegende - der af flere i hjemlandet regnes for en større spiller end Cristiano Ronaldo - har scoret sit definitivt sidste mål i karrieren.

Eusebio da Silva Ferreira døde af et hjertestop. Han blev 71 år.

Den 175 cm høje driblekonge bliver af Morten Olsen betegnet som en af de bedste fodboldspillere, der nogensinde har været, og Danmarks landstræner fortæller, at han er berørt af sin tidligere kollegas død.

"Jeg havde læst mig frem til, at han havde et skrantende helbred. Men 71 år er jo nu om stunder ikke nogen alder, så det er for tidligt - om det er Eusebio eller andre mennesker. Det rammer selvfølgelig også mig mere, fordi vi kommer fra nogenlunde samme generation," siger Morten Olsen til Jyllands-Posten.

En af de største fodboldlegender er død
En af de største fodboldlegender er død

Landstræneren betegner Eusebio som en fantastisk fodboldspiller og et ydmygt menneske.

"Om ham kan man godt bruge ordet fantastisk," siger Morten Olsen til Jyllands-Posten.

Olsen vil helst glemme 0-5-kampen mod Portugal, der ligger mere end 40 år tilbage. Men han husker klart nederlaget til Portugals verdensstjerner:

"Det var den første kamp, hvor Danmarks landshold udtog professionelle fodboldspillere. Og jeg skal lige love for, at vi kom i kløerne på et fantastisk godt fodboldhold og tabte 5-0. Vi var mere eller mindre samlet for første gang, og man kunne tydeligt se forskellen på de to hold," siger Morten Olsen.

Havde du ansvaret for at dække Eusebio op?

"Skal vi ikke bare blive enige om, at jeg ikke havde det," lyder det med et grin. "Jeg tror ikke, jeg spillede direkte over for ham, for jeg var angrebsspiller på det tidspunkt."

VM i England i 1966 er af Eusebio selv blevet betegnet som karrierens højdepunkt. Portugal tabte godt nok til de senere verdensmestre fra England i semifinalen, men Eusebio var turneringens klareste stjerne.

"Han sørgede nærmest ene mand for, at Porugal kom tilbage i kampen mod Nordkorea."

Morten Olsen henviser til kvartfinalekampen mod de upåagtede koreanere. Nærmest sensationelt kom Nordkorea foran med 3-0 allerede efter 25 minutter, men så viste turneringens topscorer sin klasse. Med fire mål på 33 minutter vendte Eusebio kampen fuldstændig, og Portugal endte med at vinde med 5-3.

"Han var en målsøgende type, der lavede mange mål. Han var ikke kun en teknisk fremragende fodboldspiller, men også kampafgørende. Han var en strateg, der havde alt i sig - han var bygget godt, fysisk stærk og intelligent," siger Morten Olsen.

Kilde: Jyllands-Posten

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx