Af Niels O. Hansen - 07/07-17 21:10

Tidligere Tour-stjerne overrasker med kønsskifte: 'Jeg har altid vidst, jeg var anderledes'Tidligere Tour-stjerne overrasker med kønsskifte: 'Jeg har altid vidst, jeg var anderledes'

Robert Millar vandt i 1984 som den første britiske cykelrytter den prikkede bjergtrøje i Tour de France. I dag er han en kvinde, og hun hedder Phillippa York, og hun skal arbejde for en britisk tv-kanal.

storybild

Robert Millar ses her i iført den prikkede bjergtrøje under Tour de France i 1984. Nu er han en kvinde og hedder Philippa York. (Billede: Arkivfoto)

Det fremgår af en meddelelse på cykel-sitet cycklingnews.com, som Robert Millar har skrevet for. Det vil han/hun fortsætte med at gøre, men fremover under sit nye navn, Philippa York.

»Jeg har fået et tilbud fra ITV4 om at arbejde for dem under Tour de France, og det er et meget interessant tilbud. Det betyder dog, at jeg samtidig må fortælle, at jeg har været ude på en rejse i de senere år, og at jeg i et stykke tid har levet under navnet Philippa,« siger Philippa York/Robert Millar til cyclingnews.com

Hvor længe han/hun har levet som kvinde, fremgår ikke af artiklen.

»Jeg kan kun sige, at jeg har lagt Robert bag mig. Og det liv, jeg lever nu som Philippa - er et andet,« siger hun/han til The Guardian.

Robert Millar var som rytter kendt for at være brølstærk i bjergene, og foruden bjergtrøjen i Tour de France vandt skotten også bjergtrøjen i Giro d'Italia i 1987, ligesom han vandt etaper i såvel Tour de France som Giro d'Italia og Vuelta a España.


Samtidig var Robert Millar kendt for at være sky og utilnærmelig for journalister. Da han i december 1985 blev gift med en fransk kvinde, Sylvie Transler, kom det som en stor overraskelse for alle cykelryttere og journalister, for ingen af dem vidste, at han havde en kæreste.

»Jeg har vidst, siden jeg var fem år, at jeg var anderledes,« siger den nu 58-årige Philippa York ifølge The Guardian.

»Men hvad denne forskel på mig og andre bestod i, vidste jeg ikke. Det tog lang tid for mig at finde ud af, og det har været svært for mig at erkende. At man har et talent for at køre på cykel, friholder ikke et menneske fra at have andre problemer i livet,« som hun siger.

Ifølge Philippa York har rygterne svirret om hendes kønsskifte i årevis. Men hun har ikke ville stå frem af frygt for konsekvenserne for sin familie. Men med det nye job og tidernes skiften er tiden inde, mener hun.

»Heldigvis ser man ikke på kønsskifte med den intolerance, som man tidligere gjorde. Der er en vis accept og forståelse. Dette - sammenholdt med støtten fra min familie - betyder, at dette her vil være et skridt fremad for os alle,« siger Philippa York.

Men hun understreger, at det er ikke det samme, som at vi - efter hendes mening - er i mål.

»Sportsverden har generelt ligget bagefter i dens holdninger til alt andet end den heteroseksuelle norm. Og cykling er en af de sportsgrene, der har været langsom i forhold til at ændre sin indstilling. Det er så latterligt, at der næsten ikke er nogen, der åbent er anderledes i sportsverden,« siger Phillippa York - kvinden der en gang var kendt som Robert Millar.

Kan du lide artiklen? Følg os på Facebook og få mere af det gode fra BT Sporten

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Annette Heick: Er din kone blevet mand?
bt.dk
Medarbejdere tvinges til Jylland...
bt.dk
Vulkanudbrud på ferieø: Flod af lava...
bt.dk
Brøndby-profil brød sammen på sit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx