Af - 15/01-16 08:55

Så mange danskere bliver opkaldt efter fodboldstjernerneSå mange danskere bliver opkaldt efter fodboldstjernerne

I takt med at Messi og Ronaldo præsterer på fodboldbanen, bliver flere og flere danske børn opkaldt efter de store stjerner. Vil du være med, så læs ekspertens tre gode råd her.

Bildstrecke im Grossformat »
Alle kender fornavnet Lionel - og det er nok mest på grund af den fyr her: Lionel Messi. Før han slog igennem var der i hvert fald ingen børn i Dannmark, der fik navnet. KLIK DIG GENNEM billederne her for at se navne-statistikkerne. Men som man kan se, så er det de senere år et navn, som i det mindste er blevet en mulighed, når forældre skal finde på et navn til den lille ny. ("Iih, prøv at mærke, hvor han sparker. Det må være en lille Lionel!") Og hvad med efternavnet? Er Messi et efternavn siger du? Skidt! Min kone gik ikke med til 'Lionel', så nu kalder jeg ham Messi til fornavn!... (Eller: Det blev en pige, så hun kan ikke hedde Lionel - derfor har vi valgt Messi.) Se lige det smil der... Hvem kan stå for det? Der er i hvert fald nogen, der ikke kunne: Siden Cristiano Ronaldos gennembrud er der begyndt at dukke små danske Cristiano'er op rundt omkring. Ligesom med Messi kan man også i Cristianos tilfælde bruge efternavnet som et fornavn... Og i dette tilfælde er der endda dobbelt så mange kendte Ronaldo'er at opkalde ungerne efter. Fra 1985 til Ronaldo'erne slog igennem var der INGEN danske børn, der fik fornavnet Ronaldo. Og har man sagt Messi og Ronaldo må man naturligvis også sige Neymar. Indrømmet: Der er ikke mange danske drenge med navnet Neymar, men de er til gengæld alle fra tiden efter brasilianske Neymar Junior begyndte at trylle. Men er det kun en tendens med de nyeste fodbold-stjerner? Niks: Barcelonas Xavi er et fint eksempel på, at et navn først dukker op i vuggestuerne, når forbilledet slår igennem... Real Madrid-legenden har naturligvis også danske fans... Og igen er der der et sammenfald med fodboldspillerens storhedstid og navnets popularitet. Den franske legende er igen aktuel, nu som træner i Real Madrid. Og han er et andet eksempel på, at både for- og efternavn kan bruges i en snæver vending. Graferne her viser antallet af små Zinedine'r og små Zidane'r. Der er måske ikke mange, men de er alle kommet til siden den rigtige 'Zizou' begyndte at brilliere på banen. Nej, det er ikke Zidane, men derimod Ståle Solbakken.. Det giver respekt hos klubbens fans, når man ligefrem går hen og dør for sin klub. Det sætter de pris på i København og omegn. Og hvad så med en spiller som Preben Elkjær? Husk at statistikken kun går fra 1985 og frem. Der var godt gang i produktionen af små Preben'er, da Elkjær bragede igennem med Dynamit-holdet i 80'erne. Siden er det gået ned ad bakke - måske fordi det ikke giver samme respekt af snakke om Champions League i et tv-studie, som at score målene på banen.

Store bedrifter inspirerer: Det er en lang række danske drengebørn - og et par danske piger - et klokkeklart bevis på:

Navne som Lionel, Cristiano, Neymar, Messi og Ronaldo er eksploderet i popularitet siden navnene for alvor begyndte at dukke op i sportsnyhederne for 13-14 år siden.

Her er de mest populære drenge- og pigenavne
Her er de mest populære drenge- og pigenavne

Fra 1985 og frem til 2002 var der kun tre små drengebørn i Danmark, som fik fornavnene Lionel, Cristiano og Ronaldo. Og der var ingen, der fik navnet Messi.

Siden 2002 er der kommet 41 nye til med de samme navne.

Og der ER en klar sammenhæng, forklarer navneforskeren Birgit Eggert fra Nordisk Forskningsinstitut.

- Ja, man ser ofte en stigning i forekomsten af navnene, på de tidspunkter, hvor stjernerne gør sig gældende, siger Birgit Eggert.

Det er dog ikke sikkert, at de små danske Messi'er og Ronaldo'er, der løber rundt herhjemme har fodboldtossede forældre: Det kan nemlig være på det ubevidste plan, at forældrene er blevet inspireret.

Gustav har dræbt sit eget navn: - Det er da en trist udvikling
Gustav har dræbt sit eget navn: - Det er da en trist udvikling

- Selv jeg har også hørt de her navne, du nævner, selv om jeg aldrig ser fodbold, så det kan være en ubevidst brug af et navn, man har hørt en masse gange, siger hun.

En kendt dansker, der har opkaldt sin søn efter en fodboldspiller er fodboldkommentatoren fra TV 3 Sport, Niels Christian Frederiksen.

- Ja, min yngste søn hedder Laurids Ubaldu Frederiksen, fortæller han og forklarer:

- Da jeg startede med at se fodbold ved VM i 1978, der hed Argentinas målmand Ubaldu Fillol, og jeg var selv målmand og var helt vild med ham. Det gjorde et sindssygt indtryk på mig den måde, som Svend Gehrs udtalte det på: Uballldu Fillijol!, siger Niels Christian Frederiksen.

Nu er det officielt: Jensen er ikke længere det mest udbredte efternavn
Nu er det officielt: Jensen er ikke længere det mest udbredte efternavn

Der gik dog mange år, før han gav navnet videre til sit tredje barn.

- Jeg tog altid navnet med mig. Med min første dreng, der turde jeg ikke køre den, men med den anden tænkte jeg 'nu prøver jeg alligevel, og så lykkedes det, siger han.

- Min kone var selvfølgelig tilbageholdende, men strategien var, at hvis jeg nu præsenterede det som et mellemnavn, så... Og Laurids, det hed min kones morfar, og så var isen brudt, siger han.

- Nu er vi ret glade for det. Ubaldu... det er der ikke rigtigt andre, der hedder, uden at det er for utreret, siger han.

Der er selvfølgelig mindst en anden, der også hedder Ubaldu - den argentinske målmand selv. Og ifølge Niels Christian Frederiksen, så ved argentineren godt, at der render en dansk dreng rundt, der er opkaldt efter ham.

- En af mine rigtigt gode journalistvenner har sagt det til ham. Og han blev meget rørt over det, var meldingen, siger den danske Ubaldus far.

LÆS OGSÅ: Flertal af danskere: Dette navn skal du ikke give dit barn

LÆS OGSÅ: Den danske Cristiano Ronaldo får erstatning

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx