Af Ritzau - 09/12-16 13:54

DIF-formand: Fejl at lade russere være med i RioDIF-formand: Fejl at lade russere være med i Rio

Niels Nygaard, der er formand for Danmarks Idrætsforbund, er rystet over hovedkonklusionerne i Wada-rapporten.

storybild

DIF-formand Niels Nygaard er rystet over omfanget af statskontrolleret dopingsnyd i Rusland. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) begik en stor fejl, da den før OL i Rio lod det være op til de enkelte specialforbund at afgøre, om forbundene ville tillade OL-deltagere fra Rusland.

Det siger Niels Nygaard, der er formand i Danmarks Idrætsforbund (DIF), efter at anden del af en rapport fra Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) fredag blev præsenteret.

I Wada-rapporten, som professor Richard McLaren har udarbejdet, fremgår det, at flere end 1000 russiske atleter i flere end 30 idrætsgrene har profiteret af det russiske dopingprogram.

Det fremgår også, at mandlige og kvindelige atleter har fået byttet urinprøver, så ingen blev testet positiv for doping.

- Det er et rystende oplysninger. Den første McLaren-rapport viste gennemgribende dopingsnyd i russisk idræt, hvilket involverede både den russiske stat og efterretningstjenesten.

- Herefter opfordrede DIF inden OL til en udelukkelse af den russiske olympiske komité fra IOC, hvilket ville betyde, at russiske atleter ikke kunne deltage i Rio.

- Det var dog ikke den beslutning, IOC traf, og det endte med, at langt de fleste russiske atleter fik lov til at deltage.

- Den beslutning, syntes vi, var forkert, og den opfattelse bliver vi bekræftet i af afsløringerne i den anden McLaren-rapport, siger Nygaard til forbundets hjemmeside.

DIF-formanden peger på en række indsatser, som skal føre til, at lignende situationer som den i Rusland kan undgås i fremtiden.

- Det er vigtigt, at der sker forbedringer på området, og det kræver blandt andet, at tilliden mellem Wada og IOC bliver genoprettet, og at dopingkontrollen bliver styrket.

- Eksempelvis ved at velfungerende nationale antidopingagenturer tester i andre lande, hvor dopingkontrollen ikke fungerer.

- På den måde kan man forhåbentlig undgå situationer som den i Rusland, hvor antidopingagenturet og staten samarbejder om at få positive dopingprøver til at forsvinde, siger Nygaard.

Han mener, at det er vigtigt, at man i fremtiden undgår en situation som den op til OL i Rio.

- Der skal skabes klare regler for, hvornår og hvordan hele organisationer kan sanktioneres, siger Nygaard.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Casper endte med at være afhængig af...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Efterforskere: MH17 blev skudt ned af...
bt.dk
DMI: Så længe fortsætter varmebølgen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx