Af Ritzau - 30/10-16 13:22

Fodboldens topklubber forgyldes af tøjkrigFodboldens topklubber forgyldes af tøjkrig

Trøjesponsorater har nået nye højder. FC Barcelona indkasserer angiveligt omkring en milliard kroner om året.

storybild

Nike har betalt en formue for at lave spilledragter til FC Barcelona. (Billede: Scanpix/Josep Lago)

Nike, Adidas og andre tøjmærker er i disse år med til at forgylde de største fodboldklubber.

Pengene i de såkaldte trøjesponsorater bliver flere og flere, og i 2016 har FC Barcelona og Real Madrid sat nye standarder med aftaler, der er begyndt at runde en milliard kroner om året.

Barcelonas trøjeaftale med Nike til en anslået værdi på 1,1 milliard kroner er en tredobling af den hidtidige aftale.

Sportsøkonom Kenneth Cortsen fortæller, at konkurrencen især er skarp mellem tøjgiganterne Adidas og Nike, der kæmper hårdt om at sidde på logoet i de allerstørste klubber.

- Topklubberne køber stjernespillere, og man ved, at stjerner som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Zlatan Ibrahimovic er med til at øge trøjesalget, så stjernerne er vigtige.

- Ronaldo har eksempelvis et større fanfølgeskab end Real Madrid.

- Hvis man som klub skal forhandle et sponsorat, så er det nemmere med stjernespillere i folden, siger Kenneth Cortsen.

- Trøjesalg er også en af årsagerne til, at man har set en inflation i priserne på stjernespillere, tilføjer han og nævner Manchester Uniteds sommerkøb af Paul Pogba i Juventus til omkring 800 millioner kroner.

Sportsøkonomen pointerer også, at "trøjen altid er på banen", mens de enkelte spillere kan rende ind i skader eller ramme et formdyk.

Det seneste eksempel på den hårde konkurrence på trøjesponsormarkedet omhandler Chelsea, Adidas og Nike.

London-klubben købte sig i år ud af en aftale med Adidas seks år før tid, da Nike lokkede med 500 millioner kroner om året - 50 procent mere end Adidas-aftalen.

Manchester United har i øjeblikket den største trøjeaftale i engelsk fodbold. United og Adidas indgik i 2014 en tiårig aftale til en værdi af syv milliarder kroner.

Mens topklubberne er ekstra gode til at kapitalisere på konkurrencen mellem især Adidas og Nike og forhandle prisen i vejret, så er sponsoraftalerne et marked, der er i generel vækst.

I de senere år er et tøjmærke som New Balance begyndt at lave relativt store aftaler med FC Porto og Liverpool. Det samme er sket med Under Armour i Tottenham.

- Der foregår en stigende kommercialisering og globalisering, siger Kenneth Cortsen.

- Champions League har været med til at booste topklubberne, og i et mere og mere fragmenteret mediemarked kan klubfodbolden fortsat opretholde relativt høje seertal.

- Samtidig er klubberne begyndt at tage på træningsture i Australien, USA og Asien for at styrke deres position på nye markeder. Der er fortsat markeder, der udvikler sig, og det øger muligheden for at kommercialisere på trøjesponsorater, siger Kenneth Cortsen.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx