Af Ritzau - 11/01-17 10:48; Opdateret: 11/01-17 11:00

Stakkels fodboldpiger: Får skod-træning og aflagt tøjStakkels fodboldpiger: Får skod-træning og aflagt tøj

Piger og kvinder møder væsentligt ringere vilkår end mænd og drenge i fodboldklubberne. DBU anerkender problemet.

storybild

Danske fodboldpiger bliver overset i dansk fodbold. Det skal en ny kommission råde bod på. (Billede: Scanpix/Ditte Valente)

Når piger og kvinder ifører sig spillertøj i fodboldklubberne, er det i nogle tilfælde aflagte klæder fra drengene eller herrerne.

Ulige vilkår i klubberne er en af de udfordringer, kvindefodbolden står over for.

Katrine S. Pedersen, der er assistenttræner på landsholdet, mener, der er behov for bedre vilkår og flere dygtige trænere.

- Der skal være lige vilkår, så pigerne føler sig prioriteret.

Afgjort: Fifa udvider VM til 48 hold fra 2026
Afgjort: Fifa udvider VM til 48 hold fra 2026

- Jeg ser et kæmpe potentiale i kvindefodbolden. Et uudnyttet potentiale. Det er der måske mange andre, der gør i Danmark, men det er lidt, som om man ikke er nået et skridt længere.

- Hvis vi ikke gør noget proaktivt, tror jeg, vi kommer til at hænge langt bagefter, fordi der sker så meget i andre lande, siger Katrine S. Pedersen.

Cheftræner for Brøndbys fodboldkvinder Per Nielsen fremhæver, at det falder tilbage på klubberne, der skal sørge for, at det er interessant at gå til fodbold som pige.

- Man ser jo tit ude i klubberne, at pigerne får de dårligste træningstider, de dårligste træningsbaner og aflagt træningstøj.

Landsholds-ikon raser over mega-VM: - Det er sindssygt
Landsholds-ikon raser over mega-VM: - Det er sindssygt

- Kvinderne bliver i flere tilfælde nedprioriteret i klubberne. I stedet skal de prioritere dem mere, siger Per Nielsen.

Hos Dansk Boldspil-Union tager man kritikken til efterretning.

Formanden for DBU's kvindeeliteudvalg, Mette Bach Kjær, påpeger, at hele branchen skal fokusere på bedre vilkår til kvinderne, hvis de skal fastholdes i sporten.

- Hvis vi skal have pigerne til at blive, skal vi have dem til at føle sig prioriteret.

DBU og Hareide er skeptiske over for VM-udvidelse
DBU og Hareide er skeptiske over for VM-udvidelse

- Vi kan starte med at gribe i egen barm og sørge for, at vi i DBU er med til at prioritere kvindefodbold og skaber nogle principper og vilkår, der gør, at man er lige.

- Det kan man på samme måde gøre ude i klubberne. Hvis man har U8-drenge, skal man også tilbyde U8-piger. Der skal være plads til begge køn, siger Mette Bach Kjær.

DBU nedsatte i 2016 en kvindekommission, der i løbet af det nye år skal mødes flere gange for at lave anbefalinger til, hvordan kvindefodbolden kan styrkes.

DBU straffer FCK og Zanka for hyldest af romerlys
DBU straffer FCK og Zanka for hyldest af romerlys

Her er både Katrine S. Pedersen og Per Nielsen medlemmer.

I Danmark går omkring 65.000 piger og kvinder til fodbold, men DBU håber på, at tallet er lidt mere end fordoblet i 2025.

Selv om meget af det daglige arbejde ligger i klubberne og i DBU, skal der en fælles indsats til blandt både DBU, klubberne, erhvervslivet og medierne for at styrke sporten, mener DBU's administrerende direktør, Katja Moesgaard.

- Vi skal finde en fælles sag. Det er vi forpligtet til. For det er Danmarks største sportsgren for piger under 18 år, siger hun.

LÆS OGSÅ: Zlatan fik statue: Elkjær og Laudrup spist af med mødelokale

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Blachman straffer meddommer: 'Jeg vil...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx