Af - 25/11-15 13:26; Opdateret: 25/11-15 20:00

Stoppede for 25 år siden i dag: - 100 gange bedre end BendtnerStoppede for 25 år siden i dag: - 100 gange bedre end Bendtner

Den 25. november 1990 - for præcis 25 år siden i dag - satte et rødt kort punktum for karrieren for en af de allerstørste danske fodboldspillere nogensinde.

Bildstrecke im Grossformat »
Nogenlunde sådan her ser han ud i dag - men for 25 år siden, var det ikke læderjakken, han optrådte i. Klik dig gennem galleriet her for at rejse tilbage i tiden. Sådan her! Elkjær med firserlandsholdet i juni 1986 på vej mod VM i Mexico. Her er Elkjær i den tredje gruppekamp ved EM 1984 i Belgien. Uafgjort var nok for Danmark, men Elkjær scorede alligevel målet til 3-2, fordi han kunne. Han synes, at det er dét mål, nye fans skal begynde med. Her lobber Elkjær bolden over den fremadstormende belgiske målmand Jean-Marie Pfaff ved 3-2-målet. Elkjær kigger efter bolden, Pfaff kigger efter Elkjær, som han stempler med strakt ben på låret. Preben Elkjær med hul i bukserne. Her har han netop sparket bolden over mål i straffesparkskonkurrencen ved EM-semifinalen mod Spanien i 1984. Elkjær blev nummer to og tre i afstemningen om at blive Europas bedste spiller. Allan Simonsen her er eneste dansker, der har vundet den ære - det var i 1977. Elkjær i Verona-trøjen. Elkjær scorede tre af målene, da Danmark slagtede Uruguay med 6-1 og sikrede sig adgang til 1/8-finalen. (Og nej, det er ikke Sylvester Stallone, der løber efter Elkjær.) Dengang Hummel stod for at iklæde det danske landshold de rigtige farver. Lau-Kjær var en dødsensfarlige angrebsduo på firserlandsholdet. Michael Laudrup lagde elegant op, Elkjær sparkede boldene i kassen. Træner for firserlandsholdet, Sepp Piontek, har sagt, at han kunne have lyst til at skyde Preben Elkjær, så fræk var han. I dag er de gode venner. Preben Elkjær med sin kone Nicole ved kåringen af 'Årets Sportsnavn 2013'. Preben Elkjær afdribler Sovjets Sulakvelidze, og hamrer bolden i nettet. Det var samme model ved både 1-0- og 2-0-målet i kampen Grundlovsdag 1985, som Danmark vandt 4-2.

Er du en af dem, der kun kender Preben Elkjær som ham den sjove med brillerne, der står i Champions League-studiet og forsvarer de italienske hold?

Så kender du ikke Preben Elkjær: Læs videre og bliv lidt klogere på den suverænt bedste angriber Danmark nogensinde har set.

- Preben Elkjær er klart, klart, klart den bedste nier, den bedste centreforward, som Danmark har haft i moderne tid. Det er der slet ingen tvivl om, siger Niels Christian Frederiksen, Champions League-ekspert på TV 3 Sport.

Og så nytter det ikke at yngre generationer fremturer med nutidens helte:

- Nicklas Bendtner når ham ikke til sokkeholderne! Elkjær var 100 gange bedre. Havde han spillet i dag, så havde han spillet for Real Madrid, slår han fast.

I aften kan det være slut: Genoplev 45 år med Olsen i Parken
I aften kan det være slut: Genoplev 45 år med Olsen i Parken

Preben Elkjær nåede aldrig til Real Madrid, men han er glad for, hvad han har opnået - og han er glad for, hvor han er i dag. Det var nemlig ikke altid kun sjov og ballade at være den bedste angriber.

- Mange mennesker tror, at det er en lang lykkelig vej i ens karrierre. Men der er masser af tidspunkter, hvor det overhovedet ikke er morsomt. Så når det er overstået - og for mit vedkommende vel overstået - så er man glad for sin tid og for det, man har opnået, siger den i dag 58-årige fodbold-ekspert.

Fra A til Z(latan): Den ultimative guide til Kong Zlatan af Sverige
Fra A til Z(latan): Den ultimative guide til Kong Zlatan af Sverige

I stedet for Real Madrid skiftede Preben Elkjær i 1984 til Verona i Serie A, da den italienske liga var på toppen. Og med mål på samlebånd gjorde han den lille klub til italienske mestre i '84/'85 for første og eneste gang i klubbens historie. Og i to år i træk blev han henholdsvis nummer to og nummer tre i afstemningen om at blive Europas bedste fodboldspiller.

Han vandt ikke, men han scorede et legendarisk mål, som Niels Christian Frederiksen i dag kan finde på at vise til yngre fodbold-fans, der ikke ved, hvor god en angriber, de er gået glip af.

- Det var for Verona mod Juventus, som også dengang var det store hold i Italien. Han får en lang aflevering, og ham, han spiller overfor, forsøger at lave et kæmpe frispark og sparker støvlen. af ham. Så sparker Elkjær den ind uden støvle på. Det siger noget om hans ærgerrighed og fuldstændige kompromisløshed efter at score mål, siger Niels Christian Frederiksen.

Preben Elkjær synes naturligvis, at 'strømpemålet' er godt. Men selv peger han på et andet til ære for dem, der ikke kender ham som andet end Champions League-eksperten fra tv:

- Jamen, så skal de se målet målet mod Belgien!

Hvortil Niels Christian Frederiksen nærmest lyder som om han er ked af, at han ikke selv nævnte det: Målet til 3-2 mod Belgien ved EM i Frankrig i 1984.

- Ja, for satan da! Det kan jeg også godt forstå. Han løber fra midterlinjen, spiller pingpong med belgieren og lobber den ind over Pfaff, der kommer ud og giver ham en kæmpe sviner på låret, siger han.

- Ja, blandt andet, svarer Elkjær køligt.

Da karrieren gik på hæld, vendte Preben Elkjær hjem til Vejle Boldklub. Uden den store succes. Kroppen var slidt, og måske også lidt mæt.

I sidste kamp var han med til at redde klubben fra nedrykning, før han altså blev præsenteret for karrierens sidste rødt kort.

For præcis 25 år siden.

LÆS OGSÅ: Ekspert inden EM-braget: Her er Danmark bedre end Sverige

LÆS OGSÅ: Bendtner: Sådan tæver vi Sverige

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx