Af - 08/01-14 07:54; Opdateret: 08/01-14 11:43

Riis bryder sammen på tv - forfulgt af tragedierRiis bryder sammen på tv - forfulgt af tragedier

Bjarne Riis fortæller om sine depressioner i en kommende tv-dokumentar.

storybild

Bjarne Riis taler ud i dokumentar. (Billede: Polfoto/AP/Daniel Ochoa de Olza)

En barndom med brud og tragedier. Det er en af grundene til, at Bjarne Riis bryder ud i tårer for rullende kameraer i en kommende DR-dokumentar, 'Riis – forfra'.

For i en periode med stort pres på grund af stigende dopingbeskyldninger er den modgangsfyldte barndom med til at få Bjarne Riis til at bryde sammen.

Dansk veteran bliver hos Bjarne Riis
Dansk veteran bliver hos Bjarne Riis


Ifølge BT
, der har set 'Riis – forfra', er det i løbet af de sidst to somre, at det for alvor er gået galt.

Scenen med tårerne udspiller sig under Vuelta a Espana 2012, hvor Bjarne Riis taler i telefon med hustruen Anne Dorthe Tanderup, der forsøger at hjælpe på afstand.

Og inden Tour de France i 2013 går Bjarne Riis igen ned, for han bliver ramt af en depression på grund af dopingbeskyldningerne – hvilket er skyld i, at han kommer nogle dage forsinket til det store løb. Dengang forklarer han, at det er på grund af en cykelferie med sine sønner.

Vanvittig cykel-artist: Hvad venter du på Bjarne Riis?
Vanvittig cykel-artist: Hvad venter du på Bjarne Riis?

I dokumentaren fortæller Bjarne Riis, at det i høj grad er en barndom fyldt tragedier, som har været med til at gøre ham til den tilknappede og indelukkede person, han er kendt som.

Og som har været med til at udløse de psykiske nedture, hvor han ligger bag nedrullede gardiner.

Stop: Nu gider Riis-rytter ikke mere
Stop: Nu gider Riis-rytter ikke mere

- På et tidspunkt bliver man ramt, og så bliver det bare for meget. Der var en speciel dag, hvor jeg kunne mærke, at nu gik det galt – nu kortsluttede det. Jeg tror, at jeg har mange ting fra barndom, som jeg aldrig har fået bearbejdet, siger Bjarne Riis ifølge BT i dokumentaren.

Storebroren druknede, da Bjarne Riis var et år, moren og faren gik fra hinanden kort efter, og den senere cykelrytter vokser op hos sin farmor. Moren så han ikke meget til, og faren Preben havde samme indelukkede facon.

Tinkov: Riis er den bedste sportsdirektør
Tinkov: Riis er den bedste sportsdirektør

- Vi snakkede ikke så meget. Jeg tror ikke, han vidste, hvad han skulle sige. Jeg tror aldrig, han har lært det, og han kunne heller ikke lære mig det, så jeg har aldrig fået det lært, siger Bjarne Riis i dokumentaren.

På det tidspunkt mente hustruen Anne Dorthe Riis ikke, at hun kunne hjælpe mere. 'Vi skal have professionel hjælp,' lyder det fra hende.

Riis: Derfor sælger jeg mit cykelhold
Riis: Derfor sælger jeg mit cykelhold

Det er journalisten Niels Christian Jung, der har fulgt Bjarne Riis siden sommeren 2012. Portrættet er personligt og handler ikke meget om dopingbeskyldningerne.

Efter sammenbruddet sidste år bliver Bjarne Riis frataget indflydelse på cykelholdet, Saxo-Tinkoff, og i privatlivet. I efteråret sælger han så sit livsværk til den russiske rigmand Oleg Tinkov.

Hvad skal der ske, Bjarne?
Hvad skal der ske, Bjarne?

- Der er perioder, hvor man ikke kan tage beslutninger. Det hele sejler bare, og man kan ikke koncentrere sig. Man kan egentlig ikke ret meget. På et tidspunkt er der ikke mere plads i rygsækken, og så skal den tømmes, siger Bjarne Riis ifølge BT i dokumentaren.

'Riis – forfra' bliver sendt på DR torsdag klokken 20.30. Se en bid af den her

Bjarne Riis vil dog ikke fortælle om doping i dokumentar-filmen. LÆS MERE OM DET HER

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx