Af Ritzau - 12/05-16 23:03

IOC bekymret over nye dopingbeskyldninger mod RuslandIOC bekymret over nye dopingbeskyldninger mod Rusland

IOC har straks opfordret Wada til at undersøge Ruslands mulige dopingbedrag under vinter-OL i Sotji.

storybild

Den tidligere direktør for Ruslands antidoping-laboratorium, Grigory Rodchenkov, hævder, at russerne snød under vinter-OL i Sotji for to år siden. (Arkivfoto) (Billede: Free/Colourbox)

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) er bekymret over beskyldninger om systematisk russisk dopingsnyd under vinter-OL i Sotji i 2014.

Torsdag bringer den amerikanske avis New York Times en historie om vinterlegene for to år siden, hvor den daværende direktør for Ruslands antidoping-laboratorium, Grigory Rodchenkov, i detaljer beskriver det store OL-bedrag.

- Disse beskyldninger er meget detaljerede og meget bekymrende, og vi beder Det Internationale Antidopingagentur (Wada) om at undersøge sagen med det samme, siger en talsmand for IOC.

Grigory Rodchenkov hævder, at mindst 15 russiske medaljetagere i Sotji var dopet, og at dusinvis af russiske atleter benyttede sig af en dopingcocktail, som han selv var med til at udvikle.

Som første led i det påståede snyderi afleverede russiske atleter flere måneder før vinter-OL urinprøver uden spor af doping. Prøverne blev senere brugt, da legene i Sotji gik i gang.

Midt om natten blev de gamle urinprøver gennem et hul i væggen ombyttet med de friske urinprøver, som ifølge Rodchenkov i mange tilfælde indeholdt spor af doping.

IOC-talsmanden oplyser, at OL-laboratoriet i Sotji var godkendt af Wada. Derudover var der indkaldt 15-20 internationale eksperter fra ti forskellige Wada-godkendte laboratorier som observatører.

- Organisationen omkring laboratoriet, kvalitetskontrollen og papirgangen levede op til alle internationale regler, siger talsmanden for IOC.

- Et uafhængigt observationshold fra Wada fulgte det hele under vinterlegene i Sotji, og bagefter afleverede holdet en tilfredsstillende rapport.

Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, afviste allerede onsdag, at New York Times-historien har noget på sig.

Rusland er i forvejen i problemer, efter at der for et halvt år siden blev afsløret systematisk doping inden for russisk atletik. Sommerens OL i Rio de Janeiro kan derfor blive uden russiske atletikudøvere.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vidne i retten: Peter Madsen drømte...
bt.dk
Hans-Henrik er rasende: Hønsene...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx