Af - 14/02-14 17:37

Doping eller ej: 'Piraten' hyldes på 10-års dødsdagDoping eller ej: 'Piraten' hyldes på 10-års dødsdag

Legendarisk Marco Pantani, der vandt både Giro d'Italia og Tour de France i 1998, døde for præcis ti år siden i dag.

Skaldede Marco Pantani udraderer Richard Virenque og Jan Ullrich på Alpe d'Huez under Tour de France i 1997 og kører op af det frygtede bjerg med de mange hårnålesving hurtigere end nogen andre nogensinde har gjort.

Cykelfans betragter ham som en af alle tiders mest fascinerende bjergryttere. Men samtidig er Marco Pantani et eksempel på, hvor slemt det kan gå, når sportsstjerner falder fra tinderne.

I dag er det ti år siden, at 'den lille elefant' døde af en overdosis kokain, og hans sidste år var præget af depression og stofmisbrug. Men på sociale medier hyldes han i dag først og fremmest for de store bedrifter, hans karriere på cyklen bød på – ikke mindst sejrene i både Giro d'Italia og Tour de France i 1998.

Hov, Hamburger, var du også dopet i 1998?
Hov, Hamburger, var du også dopet i 1998?

Det kunststykke er ikke gentaget siden da.

Som så mange andre ryttere med succes i 90'erne har dopingmistanken klæbet til Pantani i årevis, og i 1999 blev han pillet ud af Giro d'Italia efter at være blevet snuppet med for høj hæmatokrit-værdi. Det skete endda, mens han var iført den lyserøde førertrøje.

Pantani og Ullrich tog doping under Touren i 1998
Pantani og Ullrich tog doping under Touren i 1998

Ikke desto mindre blev italienske Marco Pantani, der døde i en alder af blot 34 år, aldrig dømt for doping, men en omdiskuteret rapport, der kom frem sidste år, konkluderede, at han brugte det ulovlige stof epo i 1998 – året, hvor han vandt Tour de France. Det samme var ifølge samme rapport tilfældet for resten af løbets top 3 det år, nemlig tyske Jan Ullrich og amerikanske Bobby Julich.

En af de mange, der i dag mindes Pantani på Twitter, er Saxo-Tinkoff-kaptajn Alberto Contador:


Mange cykelfans har lagt billede ud af Pantanis karakteristiske stil:
Og flere medier har skrevet artikler om cykelstjernens bedrifter og tidlige død:
I sin professionelle karriere kørte Pantani først for Carrera og fra 1997 for Mercatone Uno. Udover de to store sejre i 1998 husker mange ham for at være indehaver af rekorden for at køre hurtigst op af det legendariske bjerg Alpe d'Huez. Du kan se video fra den etape, der blev kørt i 1997-udgaven af Tour de France, der blev vundet samlet af Jan Ullrich, over artiklen.

Ullrich: Giv dopet Armstrong sine Tour-titler tilbage
Ullrich: Giv dopet Armstrong sine Tour-titler tilbage

Den rekord har han fortsat, på trods af, at der senere er blevet gennemført enkeltstarter på bjerget, hvor rytterne altså ikke først har været igennem en lang og udmarvende etape, sådan som det var tilfældet for Pantani, da han satte rekorden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
Absurd drama i Superligaen: SÅ er det...
bt.dk
DR-vært har fundet kærligheden: Se...
bt.dk
LIGE NU: Politiet arbejder på stedet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx