Af Ritzau - 08/10-16 15:11; Opdateret: 08/10-16 16:49

IOC støtter ny dopingtest-enhed i WadaIOC støtter ny dopingtest-enhed i Wada

En ny enhed, som skal teste for doping, skal oprettes og høre under Wada, mener IOC efter topmøde.

storybild

Præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC) deltog i topmødet med Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) lørdag. (Billede: Reuters/Pool)

Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) skal have en nyudviklet enhed under sig, som skal teste for doping i sport i fremtiden.

Det mener Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

- En ny antidoping-enhed, som hører under Wada skal oprettes, lyder det i en meddelelse fra IOC efter et møde mellem IOC og Wada i Lausanne lørdag.

Den globale testenhed skal være uafhængig af sportsorganisationer og nationale interesser i forsøget på at gøre dopingbekæmpelsen mere effektiv.

Det er også ønsket fra IOC, at dopingbekæmpelsen bliver mere effektiv på tværs af landegrænser.

Mødet mellem organisationerne skulle blandt andet klinke skårene efter en sommer, hvor specielt den russiske dopingskandale har medført kaotiske tilstande omkring Ruslands deltagelse i OL i Rio.

Det har plettet hele synet på dopingbekæmpelsen i sportens verden, og det medførte hårde ord mellem IOC og Wada i sommerens løb.

Nogle IOC-medlemmer fremførte efter skandalen i Rusland, at Wada havde været for langsom til at opdage og bevise den organiserede doping i Rusland.

Modsvaret fra Wada lød, at organisationen var ladt i stikken med manglende ressourcer.

Ifølge AFP kan lørdagens forslag fra IOC ses som en Wada-sejr.

- Jeg er meget glad. Forslagene vil styrke Wada. Vi står til at få en betydelig, ekstra myndighed og betydelig, ekstra magt. Så jeg er mere end glad for det, siger Wada-præsident, Craig Reedie, ifølge AFP.

Med på mødet var IOC-præsident, Thomas Bach, samt Wada-præsidenten. Også præsidenterne for de store internationale specialforbund som eksempelvis Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) deltog i mødet.

Den nye enhed skal i sin tanke også kunne efterforske i dopingsager, og IOC's forslag skal drøftes og godkendes på et Wada-møde i næste måned.

Det vil også formelt kræve en godkendelse i IOC-regi på et møde i december.

IOC foreslår også, at Wada i den forbindelse tilføres flere penge, og man er som udgangspunkt klar til at deltage i en øget finansiering.

Mødet lørdag havde titlen det "femte olympiske topmøde".

Her bakkede IOC også op om planerne om, at Den Internationale Sportsdomstol (CAS) skal have en mere fremtrædende rolle, når det handler om at dømme i dopingsager, hvor en atlet er testet positiv for brug af doping.

Idéen er, at det ikke længere skal være internationale specialforbund, der i fremtiden skal stå for den del, hvor atleter så har kunnet appellere en dom til CAS.

- Sanktioner i forbindelse med dopingsager skal uddelegeres til CAS, lød det blandt andet i meddelelsen fra IOC efter mødet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx