Af Ritzau - 15/12-16 20:30

Danske eliteatleter låner penge til karrierenDanske eliteatleter låner penge til karrieren

Over halvdelen af de danske eliteatleter får penge af venner eller familie for at finansiere sportskarrieren.

storybild

Pernille Blume er en af de succesfulde danske eliteatleter i 2016, hvor hun vandt OL-guld på 50 meter fri i Rio. (Arkivfoto). (Billede: Reuters/Michael Dalder)

De danske eliteatleter har stadig ondt i økonomien generelt.

Det viser en ny brugerundersøgelse, som Idrættens Analyseinstitut (Idan) og analysefirmaet Mind the Costumer har foretaget for Team Danmark.

Det er fjerde år i træk, at en stor del af eliteatleterne udtrykker bekymring over deres økonomiske vilkår.

Ifølge undersøgelsen har hver fjerde eliteatlet været nødt til at låne penge af familie eller venner, mens lidt over halvdelen (54 procent, red.) har modtaget penge fra familie og venner, som helt frivilligt har ønsket at støtte økonomisk.

Et fåtal af atleter har taget lån i banken, mens 45 procent svarer, at de har måttet tage arbejde ved siden af elitekarrieren.

De økonomiske realiteter for de danske eliteudøvere kan i sidste ende betyde færre medaljer til Danmark, lyder det fra Lone Hansen, der er direktør i Team Danmark.

- Det er bekymrende, at så mange atleter må låne penge af familie og venner for at få deres økonomi til at hænge sammen. Hvis vi ikke kan skabe gode betingelser for Danmarks dygtigste atleter, kan vi heller ikke fastholde dem i sportens verden.

- Det kan i sidste ende betyde færre danske medaljer, og derfor har vi stor fokus på at øge finansieringen af dansk eliteidræt. Det er der hårdt brug for, siger Lone Hansen i en pressemeddelelse fra Team Danmark.

Undersøgelsen viser, at den største økonomiske tilfredshed spores hos verdensklasseatleterne og atleter fra de store holdidrætter (fodbold, håndbold, ishockey).

Her opleves der en højere grad af professionalisering og højere indtægter i sporten.

I undersøgelsen lyder det fra både atleter, sportschefer og landstrænere, at økonomisk frihed er alfa og omega for atleternes muligheder for at forlænge karrieren ud over 20'erne.

Opfattelsen er, at alt for mange atleter stopper karrieren tidligt, selv om muligheden for toppræstationer stadig er til stede.

Her peges der blandt andet på, at ældre atleter i 30'erne kræver et større økonomisk råderum og dermed er dyrere end yngre atleter og talenter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nye regler åbner for stribevis af...
bt.dk
Lige efter brylluppet: Brudgom dræbt...
bt.dk
Populær dansk tjeneste bliver...
bt.dk
Tv-ekspert stiktosset over p-afgift:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx