Af - 03/06-15 17:40

Forstå FIFA-dramaet lynhurtigt: Forklaret i GIF'sForstå FIFA-dramaet lynhurtigt: Forklaret i GIF's

Fifa-præsident Sepp Blatter er på vej ud. Men hvad er der egentlig sket i den komplicerede sag?

storybild

Sepp Blatter luskede tirsdag aften ud af bagdøren i FIfa-hovedkvarteret. (Billede: Polfoto/AP)

Har du haft svært ved at hitte hoved og hale i, hvad der er sket med Fifa og præsident Sepp Blatter i den seneste uge? Så bare rolig.

Metroxpress guider dig her gennem de vigtigste punkter, så du hurtigt kan danne dig et overblik over sagen.

Sepp Blatter går af som Fifa-præsident
Sepp Blatter går af som Fifa-præsident

- Dårligt nyt for Blatter - endnu dårligere nyt for Qatar ...
- Dårligt nyt for Blatter - endnu dårligere nyt for Qatar ...

Ja, i bund og grund handler det om penge. Og om folk, der godt kan lide penge: Mange penge. Helst under bordet.

Sporet af bestikkelses-pengene fik onsdag i sidste uge FBI og schweizisk politi til at anholde en stribe Fifa-topfolk på et hotel i Schweiz.

Sagen strækker sig tilbage over de seneste 24 år. Nu venter anklager om at have modtaget bestikkelsespenge i omegnen af en milliard kroner for at få tv-rettigheder og slutrunder og formandskab til at ende de helt rette steder.

Trods stor kritik vandt Sepp Blatter alligevel valget i fredags, endda ganske komfortabelt over modkandidaten, Prince Ali fra Jordan.

Der var dog pres fra flere sider: Sponsorer truede med at trække støtten, hvis der ikke blev ryddet op. Uefa-præsident Michel Platini truede med europæisk boykot af VM-slutrunder.

Men allerede tirsdag begyndte det at ramle, da et brev adresseret til Sepp Blatters højre hånd, Jerome Valcke, dukkede op. Heri fremgik det, at generalsekretæren angiveligt skulle have kendt til bestikkelse i forbindelse med VM 2010.

Så indkaldte Fifa til pressemøde tirsdag aften. Her faldt bomben. Sepp Blatter meddelte, at han går af som præsident for fodboldforbundet efter 17 år på posten.

Og det kunne alverdens fodboldkloge folk slet ikke få nok af – og deres glæde delte de med hele verden via sociale medier. Igen og igen.

Og konsekvenserne kan nu blive vidtrækkende. Schweizisk politi er også i gang med at undersøge, om valget af de kommende VM-slutrunder i Rusland (2018) og Qatar (2022) skete på hæderlig vis.

Men altså, Sepp Blatter er jo ikke gået af endnu. Han bliver siddende frem til et nyt præsidentvalg (mellem december 2015 og marts 2016), og iagttagere frygter, at han vil bruge tiden til at køre sin egen kandidat i stilling. Og hvem har så egentlig vundet?


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx