Af Ritzau - 26/09-16 18:09

Fifa får smæk for at nedlægge racismeudvalgFifa får smæk for at nedlægge racismeudvalg

Et udvalg, der skulle bekæmpe racisme i fodbold, er blevet nedlagt. Arbejdet er fuldført, siger Fifa.

storybild

Generalsekretær Fatma Samoura forsikrer, at Fifa fortsat tager kampen mod diskrimination alvorligt, selv om et særligt udvalg er blevet opløst. (Billede: Scanpix/Anthony Devlin)

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har opløst en særlig arbejdsgruppe, der skulle bekæmpe racisme i international fodbold, fordi gruppen har "fuldført sin mission", som Fifa udtrykker det.

Beslutningen har dog mødt hård kritik, og forbundet beskyldes for at negligere racismeproblemerne i sporten, ikke mindst i Rusland, der skal afholde VM om mindre end to år.

- Organisationer, der aktivt bekæmper racisme og diskrimination vil være dybt skuffede over at høre denne nyhed, for de opfordrer Fifa til at gå forrest i en sport, der er så populær i hele verden, skriver den britiske antiracisme-forening "Kick it Out".

- Dette kommer forud for VM 2018, som Fifa afholder i Rusland - et land, der er berygtet for racisme og grovheder mod minoriteter.

Også den tidligere Fifa-præsidentkandidat Prince Ali har svært ved at forstå det signal, verdensfodboldforbundet sender.

- Beslutningen om at opløse antiracismegruppen, fordi man mener, at arbejdet er fuldført, er utrolig bekymrende.

- Kampen mod racisme er langt fra ovre, og forestillingen om, at arbejdsgruppens anbefalinger er blevet ført ud i livet, er en skændsel, lyder det fra Prince Ali.

I lyset af de kraftige reaktioner forsikrer Fifa dog, at forbundet fortsat tager kampen mod racisme alvorligt, selv om nogle måtte have fået en anden opfattelse.

- Den opfattelse må vi leve med. Men vi tager vores rolle som fodboldens styrende organ dybt alvorligt i kampen mod diskrimination, hvilket også klart er afspejlet i vores vedtægter, siger Fifas generalsekretær, Fatma Samoura.

Arbejdsgruppen blev nedsat af tidligere præsident Sepp Blatter i 2013, men er altså nu blevet opløst af Fifa, som kalder dens arbejde en succes.

- Den havde en meget specifik opgave, og den kom med meget stærke anbefalinger, som Fifa er i gang med føre ud i livet.

- Der er en række sager i gang mod forskellige hold, og vi har truffet effektive foranstaltninger på et juridisk grundlag, forklarer Fatma Samoura.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Amalie Dollerup efter premieren: Jeg...
bt.dk
Ti kvinder anklager McDonald's for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx