Af - 12/09-14 22:31

Matchfixing foregår hver dag – Andreas afslog at tabe med viljeMatchfixing foregår hver dag – Andreas afslog at tabe med vilje

19-årig tennisspiller blev tilbudt næsten fire gange præmiesummen for at tabe første sæt.

storybild

(Billede: Polfoto/LEHMANN MARTIN)

I sommer var Andreas Moltke-Leth ét ord fra at blive en del af det onde, sportsledere verden over regner for den største trussel mod eliteidrætten: international matchfixing.

Før en mindre turnering i Polen modtog den 19-årige tennisspiller et opkald fra et ukendt nummer, skriver Politiken lørdag. I telefonen talte en mystisk mand. På uklart engelsk fremlagde han et klart tilbud: Du får 37.500 kroner, hvis du taber første sæt med 6-0. Til sammenligning var førstepræmien til stævnet på cirka 10.000 kroner.

Men danskeren forkastede tilbuddet, ligesom en række andre danske tennisspillere i sommer afviste forsøg på matchfixing under to mindre internationale turneringer i Danmark.

- Det var ikke det værd for mig«, siger Moltke-Leth, der i dag fortæller sin historie i Politiken – ifølge tennissportens regler må spillerne egentlig ikke udtale sig om indberettede forsøg på at fixe kampe, men danskeren har smidt mundkurven for at sætte fokus på sportens skyggeside.

Matchfixing-sag: Hovedvidne trækker tilståelse tilbage
Matchfixing-sag: Hovedvidne trækker tilståelse tilbage

Mens Andreas Moltke-Leth sagde nej, lader hundredvis af andre sportsudøvere, trænere og dommere i en række idrætter sig friste af de internationale fixere, skriver Politiken.

- Globalt set forekommer manipulation af sportskonkurrencer hver eneste dag. Uden tvivl, siger Fred Lord, der er leder af antikorruptionsenheden i sikkerhedsorganisationen International Centre for Sport Security (ICSS), til Politiken.

Avis: Hvidovre-matchfixer har stor spillegæld
Avis: Hvidovre-matchfixer har stor spillegæld

Han er også medlem af en OECD-gruppe med fokus på bl.a. matchfixing og har en fortid i Interpol.

Ekspert: Matchfixere bruger vold og trusler
Ekspert: Matchfixere bruger vold og trusler

Ligesom flere andre af verdens førende eksperter på området siger han, at kyniske bagmænd fusker med sport året rundt – og at denne kriminalitet er et globalt fænomen. I Danmark har Københavns Politi for tiden sigtet seks personer i den første straffesag om matchfixing, skriver Politiken.

Eksperter er enige om, at omfanget af aftalt spil er vokset over de seneste år. Målet for de kriminelle er at tjene millioner af kroner ved at satse penge på konkurrencer, som de kender forløbet eller udfaldet af på forhånd.

Matchfixing: Hvidovres modstandere er overraskede
Matchfixing: Hvidovres modstandere er overraskede

Langt størstedelen af de summer bliver gamblet hos de asiatiske bookmakere, der udgør et enormt milliardmarked og er ret ureguleret.

- Det reelle antal sager af sportsmanipulation i 2013 alene er bredt regnet for at løbe op i adskillige hundrede eller endda tusinde, lyder det i en ny rapport fra ICSS i samarbejde med Panthéon-Sorbonne-universitetet i Paris.

Politikere vil udelukke matchfixere på livstid
Politikere vil udelukke matchfixere på livstid

I samme mammutundersøgelse skriver forskerne, at fodbold og kricket er de sportsgrene, der er i størst risiko for at blive manipuleret. Også tennis, rugby, basketball og baseball er i særlig stor fare.

Seks mænd sigtet for matchfixing i millionklassen
Seks mænd sigtet for matchfixing i millionklassen

Truslen mod verdens mest populære idræt bekræfter firmaet Sportradar, der er hyret af Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) til at overvåge flere end 30.000 kampe i Europa om året:

- Vi vurderer, at omkring én procent af opgørene er manipuleret for at tjene penge på spillemarkedet. Det er en stor andel, siger Darren Small, leder af integritetsenheden hos Sportradar, til Politiken.

Med andre ord identificerer firmaet omkring 300 fixede kampe hvert år – alene i europæisk fodbold, skriver Politiken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er den overraskende sandhed om...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-stjerne er blevet...
bt.dk
Efter vanvittigt drømmemål: Real...
bt.dk
25-årig dansk stjerne er blevet gift
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx