24/09-17 18:25

PORTRÆT: Rytteren der kun behøver sig selvPORTRÆT: Rytteren der kun behøver sig selv

Slovakiet er ikke en stor cykelnation. Alligevel har Peter Sagan vundet tre VM-titler i træk - på egen hånd.

storybild

Peter Sagan (i midten) får endnu et år i VM-trøjen efter sin historiske tredje VM-titel på stribe. Reuters/NTB Scanpix

Bergen. Peter Sagan er en cykelrytter, som på alle måder stikker ud fra mængden. Med sine evner. Med sit væsen. Med sin kørestil. Med sin meritliste.

Den 27-årige slovak er et unikum, og søndag udødeliggjorde han sig selv i VM-historien, da han sprintede sig til sin tredje VM-titel i linjeløb på stribe.

Fire andre, blandt andre legenden over dem alle, Eddy Merckx, har også tre VM-titler på cv'et, men ingen har nogensinde lavet et vaskeægte VM-hattrick.

Ikke nok med at Sagan nu får sin tredje sæson i den smukke regnbuetrøje, han har også kørt sig til den nærmest helt på egen hånd hver gang.

Ud over Peter Sagan er hans storebror Juraj Sagan landets vel nok største cykelnavn blandt de seks slovakker, som var til start ved årets VM. Og det er han i kræft af lillebror. Storebror Sagan er i bedste fald en middelmådig World Tour-rytter.

Det betyder også, at Peter Sagan i hver eneste af sine VM-triumfer har haft så godt som ingen hjælp fra sit hold andet end lidt beskyttelse i feltet på den første halvdel af ruten.

På egen hånd har han måttet læse løbet, holde sig i nærheden af sine konkurrenter for så at brænde sin tændstik på det helt rigtige tidspunkt - og tre gange med succes.

Han har ikke haft hjælp fra otte klasseryttere, som man ser VM-kaptajnerne fra nationer som Holland, Belgien, Italien, Spanien, Frankrig, Storbritannien og Australien have.

Sagan har vundet VM takket være sig selv. Fordi han er så stærk, at han kan vinde cykelløb helt på egen hånd.

Hans tekniske færdigheder på cyklen er i en liga for sig. Find blot Youtube-videoerne af ham, hvor han kører på baghjul på en racercykel på Alpe d'Huez - uden hænder på styret.

Journalister valfarter til hans pressemøder. Fordi han er en stjerne, men også fordi han er anderledes end andre ryttere. Han er en skæv person, som stiller udklædt op og laver musikvideo som John Travolta i Grease.

Alt sammen har medvirket til at skaffe ham en fanskare langt ud over Slovakiets grænser, indenfor hvilke han har status af nationalhelt.

Han kan med sin hårde kørsel dele vandene blandt rivalerne, men alle respekterer ham for hans evner og sympatiske væsen.

Han sagde næsten undskyld til Norge for at have slået hjemmebanehelten Alexander Kristoff på målstregen i Bergen søndag.

Og så dedikerede han sejren til sin tidligere kollega og rival Michele Scarponi, der blev kørt ned og døde på en træningstur tidligere på året.

- Jeg ønsker først og fremmest at dedikere denne tredje VM-titel til Michele Scarponi. Han ville have haft fødselsdag i morgen (mandag, red.), lyder det fra slovakken ifølge AFP.

- Jeg har været meget trist i år, og jeg ønsker hans familie alt det bedste fremover.

Peter Sagan udstråler klasse i alt, hvad han foretager sig.

Selv da han på kontroversiel vis blev smidt ud af årets Tour de France og gik glip af muligheden for at vinde den grønne pointtrøje for sjette gang i træk. Det havde også været historisk.

I stedet tog han revanche i Bergen.

- Det er en rigtig god afslutning på sæsonen. Jeg er meget glad, siger Sagan.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Har du tænkt over, hvorfor der altid...
bt.dk
Udstemt 'X Factor'-deltager: 'Det var...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx