Af Ritzau - 23/06-16 12:16

Islands EM-succes kan påvirke præsidentvalgIslands EM-succes kan påvirke præsidentvalg

Islands fortsatte succes ved EM-slutrunden kan få indflydelse på lørdagens præsidentvalg i landet.

storybild

Arnor Ingvi Traustason og Birkir Bjarnason jubler over en scoring i sejren på 2-1 over Østrig. Landsholdets succes får en indvirkning på stemmeprocenten ved lørdagens præsidentvalg i Island. (Billede: Scanpix/Tobias Schwarz)

Islands fodboldlandshold samler i øjeblikket nationen som aldrig før, og nu kan fodboldspillernes videre succes ved EM-slutrunden også få politisk indflydelse.

Det meddeler den islandske radiostation RUV ifølge nyhedsbureauet dpa.

Island har præsidentvalg på lørdag, hvor der skal findes en afløser for Olafur Ragnar Grimsson, der træder tilbage efter 20 år og fem valgperioder på posten.

- Der vil muligvis være flere, som interesserer sig for fodbold end for præsidentvalg, siger Baldur Thorhallsson, der er professor i politisk videnskab, til radiostationen.

- Vi ved, at tusindvis af islændinge er taget til Frankrig og nu hører vi, at mange forlænger deres ophold, siger professoren videre.

Eksperter har tidligere anslået at 10 procent af Islands befolkning på 330.000 indbyggere var i Frankrig for at følge EM-slutrunden. Selv om nogle utvivlsomt er taget hjem, kommer andre til efter, at Island overraskende kvalificerede sig til ottendedelsfinalen mod England på mandag.

Thorhallsson peger til gengæld på, at den kommende præsident får en væsentlig gave af fodboldspillerne. De hjælper nemlig i uhørt grad med at samle nationen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx