Af - 18/05-16 18:18

Liverpool-legende: Racisme var accepteretLiverpool-legende: Racisme var accepteret

Racisme var en del af det at være sort fodboldstjerne, siger John Barnes om tiden som Liverpool-stjerne i 80’erne.

storybild

John Barnes (tv.) - her sammen med en anden Liverpool-legende, Kenny Dalglish - blev udsat for racistisk hetz i sin karriere. (Billede: Jeff j Mitchell)

Abelyde, kastede bananer og racistiske tilråb.

Det var en del af kosten for fodboldlegenden John Barnes, som i 80’erne og 90’erne var en af de største spillere i Liverpool - og samtidig sort.

- Da jeg spillede, var racisme en accepteret del af fodbold. Der var racisme på tilskuerpladserne, men ingen sagde noget, ikke engang pressen, siger han i bogen ‘Liverpool-anførere’.

Liverpool vil afbryde spansk titelfest i Europa
Liverpool vil afbryde spansk titelfest i Europa

Her har forfatteren Ragnhild Lund Ansnes har interviewet 16 tidligere anførere for Liverpool, som i aftes var i ilden i Europa League-finalen mod Sevilla.

Herunder altså Barnes, som fortæller om tiden som sort fodboldstjerne i 80’ernes Storbritannien. For eksempel dengang i 1984, hvor han scorede det, der er blevet kaldt det smukkeste mål i engelsk landsholdsfodbold. Her driblede forbi seks brasilianere inden han sendte bolden i nettet på Maracanã stadion.

På flyet hjem fra Brasilien hørte han repræsentanter fra det højreekstreme National Front sige, at hans mål ikke skulle tælles med, fordi Englands landshold ikke kunne bestå af spillere med mørk hudfarve.

TV: Suspekt møder deres idol - og er helt paf
TV: Suspekt møder deres idol - og er helt paf

Barnes lod sig dog ikke gå på af hetzen. For eksempel da Everton-tilhængerne kastede bananer efter ham i en af hans første hjemmekampe på Anfield. Billedet af Barnes, der giver en banan et hælspark, gik verden rundt.

- Ingen kan gøre mig lille eller få mig til at føle mig mindreværdig på grund af min hudfarve. Det preller af som vand på en gås. Jeg havde det helt fint med, hvem jeg var, og derfor påvirkede alle de grimme sange mig faktisk ikke, siger Barnes, som skelner mellem racistiske tilråb til ham som Liverpool-spiller og som privatperson.

- Angrebene var ikke personlige. Derfor tog jeg det ikke personligt, siger John Barnes.

‘Liverpool-anførere’ af Ragnhild Lund Ansnes er ude på forlaget Turbulenz. Læs alt om Europa League-finalen mellem Liverpool og Sevilla på mx.dk. Kampen starter kokken 20.45 og vises på 6'eren.

LÆS OGSÅ: Hjertevarm Benitez åbner for at blive i Newcastle

LÆS OGSÅ: Uefa afviser kritik af småt EL-finalestadion i Basel

LÆS OGSÅ: Sevilla-træner ser frem til "drømmefinale" mod Liverpool

LÆS OGSÅ: Klopp hylder Liverpool efter flot europæisk aften

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter storsatsning i sommeren 2016:...
bt.dk
Bookmaker har fået ny favorit: Han...
bt.dk
Efter omdiskuteret mål: Nu kan det få...
bt.dk
Connie Hedegaard ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx