Af Ritzau - 28/10-16 08:57

Wada påtaler store mangler i dopingtest ved OL i RioWada påtaler store mangler i dopingtest ved OL i Rio

Der var forbedrede dopingtest ved OL i Rio, men der blev begået "flere seriøse fejl", fastslår Wada-rapport.

storybild

Darya Klishina var eneste russiske atletikudøver ved OL i Rio, da hun havde fået dispensation trods den store russiske dopingskandale. (Billede: Reuters/Phil Noble)

Antidopingarbejdet har sjældent været så stort et tema som op til sommerens OL i Rio, hvor hele Det Russiske Atletikforbund var udelukket på grund af afsløringerne om statsstøttet doping i landet.

Forbedrede testmetoder har samtidig gjort det muligt for Den Internationale Olympiske Komité at genteste en række prøver fra OL i 2008 og 2012. Det har afsløret mange tidligere dopingsyndere.

Men trods forbedrede testmetoder og stort fokus på netop doping, så viser en uafhængig rapport fra Det Internationale Anti Doping Agenturs (Wada) uafhængige enhed, at arbejdet i Rio under OL langtfra var optimalt.

Ifølge rapporten blev mange planlagte dopingtest ikke gennemført.

- Mange atleter, som var udpeget til at blive testet i den olympiske by, kunne man ganske enkelt ikke finde, og opgaven måtte opgives, skriver den uafhængige enhed i den 55 sider lange rapport ifølge Reuters.

- På nogle dage måtte op til 50 procent af planlagte test opgives.

Flere atleter fik så besked på, at de skulle testes dagen efter eller blev sat på en liste over folk, der skulle testes i konkurrence, men adskillige af disse kunne heller ikke gennemføres grundet logistiske udfordringer.

Samtidig blev der foretaget "ingen eller få blodprøver i konkurrence ved højrisikosportsgrene", lyder kritikken i rapporten.

Blandt andet blev mange vægtløftere ikke testet i konkurrence.

Den uafhængige enhed undrer sig ligeledes over, at der slet ikke blev foretaget test uden for konkurrence blandt fodboldspillerne.

Derudover påtales manglende hjælp til og uddannelse af de personer, som skulle notificere atleterne.

- Utrænede eller uerfarne testmedarbejdere bør ikke arbejde ved legene, lyder det fra Wada.

Ifølge rapporten skyldtes problemerne primært logistiske udfordringer, problemer med personalet eller manglende ressourcer.

Det får den uafhængige enhed til at konkludere, at der må have været en "mangel på deling af viden fra tidligere olympiske lege".

Der var dog også positive aspekter i rapporten. De mange frivilliges arbejde med at sikre beskyttelsen af rene atleter får stor ros med på vejen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx