Af - 27/10-14 13:54

Advarer mod 'finaleflasker' til unge cykelryttereAdvarer mod 'finaleflasker' til unge cykelryttere

Danmarks Cykel Union og Anti Doping Danmark vil ikke have, at unge ryttere tager smertestillende præparater for at kunne præstere bedre.

storybild

Unge cykelryttere skal holde sig fra 'finaleflaskerne'. (Billede: Polfoto)

- Man skal ikke tage piller midt i et cykelløb. Begynder man først at tage én slags piller, så er der ikke så langt til at tage den næste slags pille, som kan være ulovlig.

Sådan lyder det fra Bo Belhage, der er formand for Distrikt Sjælland i Danmarks Cykle Union, til DR, efter at unionen har fundet ud af, at 'finaleflasker' bruges helt ned til ryttere i 13-års alderen.

Og at det nu viser sig, at det formentlig er i ungdomsrækkerne, bekymrer Anti Doping Danmark:

- Vi bliver kontaktet af forældre eller andre omkring de unge ryttere, som spørger til, om indholdet i 'finaleflaskerne' er lovligt - og det kan være alt fra energistoffer til smertestillende præparater.

- Undersøgelser viser, at når de unge først har brugt midler til at fremme præstationen, som ikke baserer sig på træning og god kost, så er risikoen for at ty til ulovlige midler betydeligt større, siger Lone Hansen, der er direktør i Anti Doping Danmark, til DR.

Derfor vil Danmarks Cykel Union også gøre det tydeligt, at de ikke accepterer 'finaleflaskerne', da de heller ikke er begejstret for, at de unge ryttere benytter sig af dem.

- Det er et helt forkert signal at sende til rytterne. Rytterne skal være gode, fordi de træner godt, fordi de spiser ordentligt og sundt. Piller er noget, man skal tage, hvis man er syg, ligger i sengen og har feber. Vi vil ikke se det i cykelløbene, fortæller Bo Belhage og uddyber:

- Det kan godt være, at det er lovligt, men det er bestemt ikke moralsk i orden. Det er et skråplan, det er en gråzone, som vi ikke vil se hos os.

- Det er jo ikke børnene, der har fundet på, at de skal have finaleflasker. Det er forældrene, det er miljøet omkring børnene. Og det betyder, at vi skal gå efter at påvirke strukturerne, der tillader de unge at bruge de her gråzone-midler, lyder fra Bo Belhage.

'Finaleflaskerne', som er en blanding af koffein og smertestillende midler, der kan give det sidste skub frem mod målstregen, bliver også brugt af de professionelle cykelryttere. Det har den tidligere Team Sky-rytter Michael Barry blandt andet fortalt.

Han fortæller nemlig i sin biografi 'Shadows on the Road', at det britiske mandskab ofte har benyttet sig af det stærkt smertelindrende stof Tramadol i de afgørende faser af et løb.

Ifølge DR, har Danmarks Cykle Union kontaktet de klubber, hvor man har kendskab til brug af finaleflasker og indskærpet, at brugen af finaleflasker med smertestillende midler ikke må finde sted.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Rasende megastjernes mand efter...
bt.dk
Blev ringet op af verdens største...
bt.dk
7 måneder efter skandalen: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx