Af Ritzau - 15/12-16 14:56

Dartpilene flyver på ny mod festlige højder i LondonDartpilene flyver på ny mod festlige højder i London

Den kommende verdensmester i dart kan stoppe tre millioner kroner i lommen. VM begynder torsdag.

storybild

Fansene i Alexandra Palace i London kan se frem til mere end to uger med masser af øl og dart i verdensklasse. (Billede: Reuters/Peter Cziborra)

Dartsporten har længe haft et ry for at være spillet i bodegaens suspekte baglokale. Men for de bedste spillere er skiven flyttet fra den dunkle, røgtunge belysning ud i store arenaer fyldt med engagerede fans.

Sporten har i mange år været populær i Storbritannien og Holland, og i de senere år har den opnået endnu mere udbredelse.

Tv-transmissionerne fra det udsolgte Alexandra Palace i London, hvor der hvert år i december og januar afholdes VM, har også nået de danske stuer.

Danskerne kan fra torsdag følge med, når klodens fremmeste pilekastere kæmper om VM's førstepræmiepulje, der er vokset til over tre millioner kroner, mens tusindvis af udklædte fans jubler, synger og drikker øl.

- Det er nærmest blevet et fænomen, siger Michael Frydendahl, der er formand i Skandinavisk Dartforbund og under VM fungerer som ekspertkommentator på TV3 Sport.

- Det er ikke meget, publikum kan se, som ikke er via storskærme, men de laver en fantastisk stemning og en fest.

- Det er blevet kutyme, specielt under VM, at det bliver lidt julefrokostagtigt tilsat dart og folk i sjove udklædninger, siger Michael Frydendahl.

De bedste dartspillere i verden er efterhånden blevet stjerner, der tjener styrtende med penge på at holde hovedet koldt, mens de rammer skiven med de 82 pointgivende felter.

Rammer spillerne tre pile i trippel-20, skråler og skåler publikum, mens de med papskilte markerer en "One Hundred and Eighty".

Andre sportsstjerner anerkender også sporten og den medhørende fest. Under sidste års VM var den hollandske fodboldstjerne Klaas-Jan Huntelaar blandt tilskuerne for at støtte op om sin landsmand Raymond van Barneveld.

- Man kan også mærke et boom i antallet af medlemmer i Skandinavien, efter dart er begyndt at blive transmitteret på tv.

- Det er en seervenlig sport. Kampene er hurtige, det går stærkt, det er nemt at følge med, og en del af festen kommer også med ud i stuerne, siger Michael Frydendahl.

Verden over ses de største turneringer af over 100 millioner tv-seere, når marginaler og millimeter adskiller succes fra fiasko.

På et punkt lever en stor del af spillerne op til den stereotype forestilling af en dartspiller; udseendet.

Topmave er hverken et sjældent syn eller diskvalificerende for at være med i verdenseliten.

- Det er professionelle spillere, og de træner fuldstændig lige så meget som dem, der træner til OL i 100 meter løb. Det er mange timer om dagen, der bliver trænet. Men når en 100 meter-løber træner i flere timer om dagen, bliver der forbrændt nogle kalorier, og det gør der ikke i samme omfang i dart.

- I dart betyder det heller ikke noget, at man efter træning eller kamp spiser noget hotelmad og får en fadøl. Men når de spiller, har de en promille på nul. Ellers ville de slet ikke kunne præstere på det niveau, som de gør, siger Michael Frydendahl.

Sidste år vandt skotten Gary Anderson. Det var hans anden VM-titel i træk, og han er i spil til et hattrick.

- Men hollænderen Michael van Gerwen er min klare favorit til at vinde i år, siger Michael Frydendahl.

- Han er meget opsat på at vinde, efter han har kikset de seneste to år. Han har stort set støvsuget alle andre majorturneringer for sejre, og det eneste, som han hungrer efter, er VM-titlen.

Eksperten nævner Phil Taylor og Peter Wright som to andre fra favoritfeltet, man skal holde øje med.

Der bliver ingen dansk deltagelse i år, da Per Laursen akkurat fejlede i den skandinaviske kvalifikation. I stedet vil Finland og Sverige være repræsenteret i turneringen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand faldet over bord: Kæmpe...
bt.dk
Godsejer stævner kommune for højt...
bt.dk
19-årige Daniel deltog i druk og...
bt.dk
Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx