Af - 12/10-14 21:43; Opdateret: 13/10-14 11:14

Blandet modtagelse: Anmeldere roser og revser '1864'Blandet modtagelse: Anmeldere roser og revser '1864'

Første afsnit af DRs dramaserie i millionklassen, 1864, høster blandede vurderinger hos tv-anmelderne på landets aviser.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/DR/Per Arnesen)


Efter første afsnit af DRs og Ole Bornedals store drama-satsning løb over skærmen søndag klokken 20, lægger anmelderne sig i to strømninger.

Dem, der giver tre stjerner - og de, der giver den nye søndagsserie fem flotte stjerner.

Hos Jyllands-Posten, Berlingske og Ekstra Bladet har serien ikke just imponeret.

Jyllands-Postens anmelder mener, at serien mangler en rød tråd i sin fortælling. De giver det første afsnit tre håbefulde stjerner

Ærgerlig historiker: Derfor fejler ‘1864’
Ærgerlig historiker: Derfor fejler ‘1864’

- Det kan virke selvmodsigende, at de herligt store ambitioner, der driver ”1864”, også bliver dens akilleshæl. Og det ser da også ud som om, at serien kan vokse og få mere sammenhæng og give de mange karakterer mere velfunderet psykologi på sigt. Ikke mindst er der et utal af gode skuespillere på rollelisten, især blandt de yngre medvirkende, som man har lyst til at følge. Men der er mildest talt brug for at serien finder en fast kurs, skriver JPs Nanna Frank Rasmussen.

Hos Berlingske mener man, at instruktøren burde lade seerne tænke mere selv. Visse steder i seriens første afsnit er dog vellykkede.

TV: Prins Joachim og Lars Løkke fortæller om sidst de var i krig
TV: Prins Joachim og Lars Løkke fortæller om sidst de var i krig

- Tag nu første afsnits slutning: Bornedal klipper mellem et høstbal, hvor Peter, Laust og Inge danser lykkeligt til violinernes og harmonikaernes lystige melodi, og en scene med Peter og Laust, der leger krig, som drenge nu gør. Laust lader som om, at han bliver skudt, mens man på lydsiden hører virkelige geværskud. Fra Peters synsvinkel ser det ud, som hans bror sønderrives af kuglerne – som en forudanelse af, hvad der måske vil komme til at ske. Hér smelter sanselighed og didaktik på fornem vis sammen, skriver Berlingskes Jesper Eising.

DR’s store millionsatsning anklages for at skævvride historien
DR’s store millionsatsning anklages for at skævvride historien

Også Ekstra Bladet melder sig ind i koret af undervældede anmeldere. De giver også tre stjerner til Bornedals første afsnit ud af otte.

- Krigen er ikke tabt endnu. Men først slag var bestemt ingen sejr. På trods af Dan Laustens flotte billeder, skriver Henrik Queitsch hos eb.dk

Anderledes lyder det, når man spørger bt's anmelder, der kalder serien for en fuldtræffer.

- Bornedal rykker grænserne for dansk tv-dramatik. På godt og ondt ser det ud til, men lad os håbe, at serien ikke kun vil blive set med partipolitske briller, for kunstnerisk set ligner '1864' en fuldtræffer, skriver avisens anmelder, Niels Lind Larsen.

Uheldigt: DR's milliondyre TV-serie gik i sort
Uheldigt: DR's milliondyre TV-serie gik i sort

Også hos Politiken er man begejstret for 1864. Især på billedsiden, der er leveret af fotografen Dan Laustsen.

- Billedmæssigt er ’1864’ noget af det flotteste danske tv-drama, denne anmelder har lagt øjne til, skriver Henrik Palle for Politiken. Han giver oplevelsen fem stjerner.

LÆS OGSÅ: Dansk stjerneforfatter: Sønderjylland skal være tysk - folkeafstemning, tak

LÆS OGSÅ: Sarah-Sofie vildt forelsket i ny Skype-kæreste

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle frygter Europa-nedsmeltning:...
bt.dk
Skatteministeren afslører: Så dyrt...
bt.dk
Alvorlig ulykke: Mand kørt på...
bt.dk
Wozniackis forlovede afslører: Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx