Af Thomas Brunstrøm - 07/05-15 08:10

FILMANMELDELSE: Otte fester og en begravelseFILMANMELDELSE: Otte fester og en begravelse

Fin dansk film kommer gennem otte fester rundt om kærlighed, sygdom, utroskab, børn og alt muligt andet.

storybild

Mille Lehfeldt spiller den forvirrede Ellen, der forelsker sig i de forkerte mænd.

‘Lang historie kort’
Instruktør: May El-Toukhy
Medvirkende: Mille Lehfeldt, Jens Albinus
4/6 stjerner

‘Lang historie kort’ handler om en stor flok venner i 30’erne og 40’erne, der bokser med børn, karrierer, sygdom, utroskab og livet som sådan.

Historien er fortalt over tre år, hvor flokken mødes til otte forskellige fester. Det kunne have endt med at være gimmick-agtigt, men det fortællemæssige greb fungerer forbavsende godt – ikke mindst fordi manuskriptforfatterne lader store begivenheder ske mellem festerne, så der mellem en navnefest og et jubilæum pludselig er sket en hel masse. Det er et frækt kneb, men det virker.

Persongalleriet er stort og broget og tæller bl.a. en underkuet mand, en godmodig lærer, der leger, at han har forstand på vin, et lesbisk par med ret forskellige idéer om familielykke og en idiotisk Grand Danois ved navn Aston. Man har klogt modstået fristelsen til at gøre alle personer til karikerede og let forståelige arketyper – i stedet virker alle personerne faktisk som ægte mennesker.

Castet er imponerende og tæller bl.a. Jens Albinus, Peter Gantzler, Trine Dyrholm, Danica Curcic og Cecilie Stenspil, men det er Mille Lehfeldt, der er i centrum som Ellen, der træffer nogle ikke altid snedige beslutninger i sit kærlighedsliv.

For at komme helt op i danske kærlighedskomediers superliga mangler filmen lige den der afgørende scene, som virkelig brænder igennem, og i en film, der er så baseret på folk, der sidder og snakker, kunne man godt have ønsket sig en bare lidt skarpere dialog – men ordvekslingen “Jeg er forelsket!” “Nej, du er bare liderlig og bange for at dø. Kan du ikke bare lave en iron man?” er bestemt sjov.

Og alt i alt er ‘Lang historie kort‘ en imponerende spillefilmsdebut for instruktør og medforfatter May El-Toukhy og en fin historie om helt almindelige menneskers problemer og udfordringer anno 2015.


LÆS OGSÅ: FILMANMELDELSE: Når nok er nok

LÆS OGSÅ: FILMANMELDELSE: Kitschet actiongyser

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stålsat Michael Laudrup: 'Jeg ønsker...
bt.dk
Se billederne: Indere håner den...
bt.dk
Astana-dansker om lukningssnak: 'Det...
bt.dk
Sportsdirektør jubler over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx