Af Thomas Brunstrøm - 23/03-17 22:34

Anmeldelse: 'Life' er en åndeløs rumgyserAnmeldelse: 'Life' er en åndeløs rumgyser

‘Life’ er ikke den nye ‘Alien’, men i den grad en effektiv, klaustrofobisk thriller.

storybild

Instruktøren Daniel Espinosa er født i Sverige og uddannet på Den Danske Filmskole.

Nogle gange er de bedste special effects dem, man slet ikke lægger mærke til. For eksempel i ‘Life’ som 99 procent af tiden foregår på den internationale rumstation ISS, hvor de seks besætningsmedlemmer er vægtløse.

Man holder meget hurtigt op med at spekulere over, hvordan det mon er lavet, eftersom handlingen i filmen lynhurtigt griber dig i armen og holder godt fast i 103 minutter. De seks astronauter er i gang med at undersøge jordprøver fra Mars og opdager spor af liv. Først i en enkelt celle, der kun kan ses under mikroskop, men snart vokser væ- senet sig større – og farligere.

Sådan har ’Life’ gjort rumvæsner realistiske
Sådan har ’Life’ gjort rumvæsner realistiske

Og for at sige det som det er: Helt vildt klamt og skræmmende. Fanden er, om man så må sige, løs. Selvfølgelig er ‘Life’ science fiction, men hele handlingen virker sandsynlig og som noget, der i allerhøjeste grad godt kunne lade sig gøre. Det gør kun filmen mere skræmmende.

Ærlig britisk skuespiller: 'Jeg ved, at mine dage er talte'
Ærlig britisk skuespiller: 'Jeg ved, at mine dage er talte'

Det samme gør den klaustrofobiske atmosfære i rumskibet, hvor krisen bliver større og større, uden at der rigtigt er nogen steder at flygte hen. Vi bliver ikke belemret med lange forhistorier for hver astronaut, men det gør overhovedet ikke noget, faktisk klæder det en ellers kulørt historie at blive fortalt helt nøgternt og uden melodrama – og det betyder sandelig ikke, at man er upåvirket af, at ikke alle besætningsmedlemmer kommer trygt ned på Jorden igen.

Især fordi man, også selv om man aldrig har været tættere på Mars end at spise en chokoladebar, sagtens kan sætte sig ind i de stadig mere fucked up situationer, astronauterne havner i. ‘Life’ er ikke den nye ‘Alien’ og for den sags skyld heller ikke den nye ‘Gravity’, men som tæt fortalt rumgyser fungerer den fremragende, og man sidder helt ude på kanten af sædet igennem hele filmen.

Netflix-boss afslører: Derfor kan du ikke give filmene fem stjerner
Netflix-boss afslører: Derfor kan du ikke give filmene fem stjerner

Helt frem til slutningen, der måske nok er til at regne ud, men stadig giver en solid skudefuld kuldegysninger at forlade biografen med.

Instruktør: Daniel Espinosa
Med: Rebecca Ferguson, Jake Gyllenhaal
5/6 stjerner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
35-årig mand og to børn fundet døde:...
bt.dk
'Ung mor' er blevet single: Derfor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx