Af - 30/07-14 21:24; Opdateret: 30/07-14 21:43

Psykologer jubler: Så god er Harry Potter for børnPsykologer jubler: Så god er Harry Potter for børn

En gruppe psykologer blev glædeligt overrasket, da de undersøgte, hvordan Harry Potter-bøgerne påvirker børn.

storybild

Harry Potter gør ifølge et nyt studie børn mere tolerante. (Billede: Polfoto/AP Photo/Warner Bros. Pictures, Jaap Buitendijk)

Måske var Harry Potters største bedrift ikke at besejre Lord Voldemort, men at lære små børn at være mere åbensindede og tolerante.

Et nyt studie i Journal of Applied Social Psycology viser, at børn, som læser bøgerne i Harry Potter-serien og identificerer sig med Harry Potter, 'i høj grad' bliver mere tolerante og positivt ændrer deres opfattelse af udsatte grupper i samfundet, såsom indvandrer, homoseksuelle og flygtninge.

Undersøgelsen
Forskerne tog 34 italienske femteklasseselever og afsatte seks uger kun til Harry Potter.

Fra start skulle eleverne udfylde et spørgeskema om indvandrere, og derefter blev de opdelt i to grupper, hvor én gruppe læste udvalgte passager fra serien.

Harry Potter er hudløs ærlig omkring sin sex-debut
Harry Potter er hudløs ærlig omkring sin sex-debut

Eleverne i den første gruppe mødtes ugentligt og diskuterede fordomme og snæversyn som er temaer i bøgerne, mens de andre ikke gjorde det. De fungerede som en kontrolgruppe.

Efterfølgende svarede alle elever på spørgeskemaet igen og blev bedt om at angive, hvor meget de identificerede sig med bøgernes karakterer.

Og resultaterne var klare. Eleverne i den første gruppe udviste efterfølgende 'forbedrede holdninger til indvandrere', hvis de vel at mærke identificerede sig med Harry Potter.

Harry Potter er tilbage: Ny historie om den populære troldmand udgivet
Harry Potter er tilbage: Ny historie om den populære troldmand udgivet

To andre undersøgelser
En anden undersøgelse i studiet med 117 italienske gymnasieelever viste, at læserens følelsesmæssige identifikation med Harry Potter var forbundet med mere positive opfattelser af homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle.

I en tredje undersøgelse med britiske universitetsstuderende fandt forskerne ingen sammenhæng mellem et følelsesmæssigt bånd med Harry Potter og opfattelsen af flygtninge.

Harry Potter kommer til København - og du kan møde ham
Harry Potter kommer til København - og du kan møde ham

Men det fremgik, at de studerende, der havde en mindre følelsesmæssig identifikation med Voldemort, havde 'forbedret holdninger til flygtninge.'

I alle tre undersøgelser fandt forskerne frem til, at bøgerne var med til at forbedre læsernes evne til at leve sig ind i marginaliserede og udsatte gruppers verden.

LÆS OGSÅ: Savner du Harry Potter? Så tag et spil quidditch i weekenden

LÆS OGSÅ: Harry Potter har ét krav til en kommende kæreste

LÆS OGSÅ: Harry Potters univers vender tilbage i nye film

LÆS OGSÅ: Harry Potter-mor: De skulle IKKE have været gift

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx