Af Thomas Brunstrøm - 14/12-15 19:15

FILMANMELDELSE: ‘In the Heart of the Sea’ er et stort og kluntet hvaldramaFILMANMELDELSE: ‘In the Heart of the Sea’ er et stort og kluntet hvaldrama

Ron Howards ‘Moby Dick’-film har ikke meget at byde på udover flotte effekter.

storybild

‘In the Heart of the Sea’ er mest ambitiøs, når det kommer til det visuelle. (Billede: Courtesy of Warner Bros. Picture)

‘In the Heart of the Sea’ er ikke en filmatisering af ‘Moby Dick’. Det er i stedet historien om historien, der inspirerede Herman Melville til at skrive den klassiske roman i 1851. Rammefortællingen er derfor Herman Melville, der en sen nattetime møder en fordrukken gammel sømand, der som 14-årig stævnede ud med hvalfangerskibet Essex og nu er den sidste overlevende. Det fremstår lidt kluntet, eftersom det meste af den dramatiserede hovedhistorie ikke er noget, skibsdrengen har oplevet eller kan have kendt til, og i det hele taget virker hele den del af filmen som overflødigt spæk i en film, der allerede er lang i spyttet.

FILMANMELDELSE: ‘Spionernes bro’ er pæn uden at være prangende
FILMANMELDELSE: ‘Spionernes bro’ er pæn uden at være prangende

FILMANMELDELSE: 'By The Sea' er en ren dødssejler
FILMANMELDELSE: 'By The Sea' er en ren dødssejler

Det er imidlertid ikke ‘In the Heart of the Sea’s største problem. Romanen er et superambitiøst værk om fanatisme, overmod og menneskets kamp mod naturen med referencer til litteratur, religion, mytologi og filosofi. Filmen er… en film om nogen, der jager en stor hval. Bortset fra et par pointer om det moderne menneskes forhold til naturen, der til gengæld bliver leveret med samme elegance som en hval, der skyller op på land.

FILMANMELDELSE: 'Nøgle  Hus Spejl' ser døden i øjnene
FILMANMELDELSE: 'Nøgle Hus Spejl' ser døden i øjnene

FILMANMELDELSE: Dobbelt op på Tom Hardy i ‘Legend'
FILMANMELDELSE: Dobbelt op på Tom Hardy i ‘Legend'

Det starter ellers godt. Ron Howard (‘Apollo 13’, ‘Rush’) er en dreven instruktør og især de tidlige scener ombord på skibet Essex er dramatiske på en måde, så man næsten kan smage saltvandet. Der er også masser af elementer, der kunne have gjort filmen interessant: Besættelsen af den store, hvide hval, det anspændte forhold mellem den uerfarne kaptajn og den stålsatte førstestyrmand (Chris Hemsworth) og et skibsbrud med en ubarmhjertig kamp for at overleve. Men Ron Howard og manuskriptforfatteren får aldrig besluttet, hvilken historie de helst vil fortælle og ender med en film, der sejler formålsløst rundt uden rigtigt at have noget på hjerte – som til gengæld drukner i stadig mere overdrevne computereffekter.

Instruktør: Ron Howard.
Med: Chris Hemsworth, Benjamin Walker

3/6 stjerner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Historisk dansk slot får sur smiley:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx