Af Thomas Brunstrøm - 22/01-15 09:23

FILMANMELDELSE: Michael Keaton er flyvende igenFILMANMELDELSE: Michael Keaton er flyvende igen

Det er kun januar, men ’Birdman’ kunne meget vel være årets comeback. 

Bildstrecke im Grossformat »

‘Birdman’ er sammen med ‘Grand Budapest Hotel’ årets Oscar-topscorer med ni nomineringer. FOX

Birdman
Instruktør: Alejandro González Iñárritu
Med: Michael Keaton, Edward Norton
6/6 stjerner


‘Birdman’ er en af den slags film, hvor man som anmelder ville ønske, at man bare kunne sige: “Det er svært at forklare, præcist hvorfor den er så god, men den er virkelig, virkelig god. Bare se den.” Mexicanske Alejandro González Iñárritus film er nemlig fabulerende, mærkelig, meget unik og – som nævnt: virkelig, virkelig god.

FILMANMELDELSE: B(j)ørnefilm for alle aldre
FILMANMELDELSE: B(j)ørnefilm for alle aldre
 

Michael Keaton er den fallerede skuespiller Riggan Thomson, der engang spillede den ikoniske superhelt Birdman, men nu er langt fra fordoms storhed (hvis du synes, der er ligheder mellem Michael Keaton og hans karakter, er det næppe tilfældigt). For at genrejse sin karriere og genvinde sin kunstneriske credibility forsøger han at sætte et ambitiøst teaterstykke op.

FILMANMELDELSE: Årets feel bad-film
FILMANMELDELSE: Årets feel bad-film

Det er bare ikke så nemt, når han også skal tumle med en gravid kæreste, en datter, der lige er vendt tilbage fra afvænning, et budget, der skrider og den mildt sagt vanskelige method actor Mike (spillet af Edward Norton, der er method actor og har ry for at være temmelig vanskelig).

Nogle gange udarter Riggans strabadser sig til total lagkagekomik, som når Riggan låser sig selv ude på gaden kun iført underbukser, eller når Mike insisterer på at drikke rigtigt sprut på scenen i stedet for vand. Andre gange er filmen bidende skarp og satirisk, men frem for alt er hvert eneste minut seværdigt. Blandt andet på grund af blændende præstationer af især Edward Norton og Michael Keaton, der ikke har været bedre i 20 år.

FILMANMELDELSE: Steve Carell på Oscar-kurs
FILMANMELDELSE: Steve Carell på Oscar-kurs

Men sandelig også fordi filmen teknisk er rent blær. Samtlige 119 minutter fremstår som én lang optagelse – der er selvfølgelig klippet undervejs, men der er ikke desto mindre nogle imponerende lange one shots, man kun kan tage hatten af for. Til tider bliver temaerne om skuespil og kunst en smule navlepillende, men alle de fantastiske ting ved filmen fylder så meget, at man ikke gider at gå op i det. 

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx