Af - 16/11-15 18:45; Opdateret: 17/11-15 09:13

TV: - Jeg vil give den positive historie videreTV: - Jeg vil give den positive historie videre

- Vi hører ikke om pigen i tørklædet, mener 22-årige Diyar, der er dansk muslim. Hun vil gerne stå frem med den positive historie om at være en ung, muslimsk kvinde i Danmark.

Diyar (tv.) taler i programmet "Muslimske pigers dagbog" med sin veninde om, hvor svært det kan være at balancere mellem to kulturer. (Credit: DR2) Se video i større format i vores videosektion Videoportal

I aften sender DR2 første afsnit af dokumentarserien ”Muslimske pigers dagbog”, hvor otte danske, muslimske piger i alderen 12-22 år dokumenterer deres hverdag gennem fem måneder. 

En af de medvirkende er 22-årige Diyar Kashlook. Diyar er født og opvokset i den københavnske forstad Tingbjerg. Hendes far er fra Irak og moderen er fra Libanon. Hun er praktiserende muslim, går med tørklæde og beder fem gange om dagen. 

Diyar fortæller, at hun gerne vil vise den positive fortælling om unge muslimske kvinder som hende selv. Blandt andet læser hun erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School, laver frivilligt arbejde og drømmer om et job, hvor hun kan arbejde med gadebørn.

- Vi ser og hører ikke meget om pigen i tørklædet. Når det handler om muslimske piger i Danmark, hører vi kun om tørklædedebatten. Jeg vil gerne være med til at give et mere nuanceret billede. Lige så mange piger, der findes med tørklæde, lige så mange versioner findes der også, siger hun til metroxpress.

Iranske kvinder smider tørklædet i oprør mod hijab-lov
Iranske kvinder smider tørklædet i oprør mod hijab-lov

Diyar mener, at det er særligt vigtigt at stå frem og vise et mere nuanceret billede i en tid, hvor Al-Qaeda og ISIS associeres med islam. 

- Folks frygt skal ikke have lov til at styre, hvordan vi behandler hinanden, siger hun og understreger, at hun personligt ikke har været udsat for fordomme fra de mennesker, hun møder på gaden.

Det betyder dog ikke, at det altid har været lige let at finde sit ståsted som muslimsk pige i Danmark.

- Når jeg rejser til mit eget land, Libanon, er jeg "hende fra Danmark", og i Danmark er jeg en dansk-muslimsk-arabisk pige. Men nu er jeg så voksen, at jeg kan være mig selv, og jeg har fundet min balance, fortæller hun.

I klippet herunder kan du høre Diyar og en veninde joke om danskernes fordomme om muslimer.

Yvonne Mørck er antropolog og lektor ved RUC. Hun mener, det er ”glimrende” med et program om unge muslimske kvinders hverdag.

- Vi fokuserer ofte på mænd, når det kommer til etniske minoriteter, fordi det tit er dem, der er udafreagerende, laver ballade og måske endda bliver terrorister. Så der er en tendens til at glemme de unge kvinder, siger hun og tilføjer, at hun håber, programserien vil vise både de positive og negative sider i en debat, der ifølge hende ofte mangler nuancerne.

- Tit ender det jo med, at der bliver tegnet et skønmaleri eller et helt forfærdeligt billede. Jeg vil gerne have nuancerne. Etniske minoriteter er lige så forskellige som etniske danskere, siger hun.

Første afsnit af Muslimske pigers dagbog sendes mandag aften på DR2 klokken 21.30

Hun hyldes for sit svar: Derfor går jeg med tørklæde
Hun hyldes for sit svar: Derfor går jeg med tørklæde

LÆS OGSÅ: Fire ud af ti danske muslimer: Loven bør bygge på Koranen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Strålæggere fik sig en overraskelse:...
bt.dk
Husker du Henrik og alle de andre?...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx