Af Thomas Brunstrøm - 26/08-15 10:25; Opdateret: 28/08-15 10:49

FILMANMELDELSE: Kasper Barfoed gør det umulige med ‘Sommeren ’92’FILMANMELDELSE: Kasper Barfoed gør det umulige med ‘Sommeren ’92’

Filmen om Danmarks EM-fodbold-triumf i 1992 fungerer overraskende godt.

Bildstrecke im Grossformat »

‘Sommeren ‘92’
Instruktør: Kasper Barfoed
Med: Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard
4 ud af 6 stjerner

På et tidspunkt i ‘Sommeren ’92’ bliver det nævnt, at det danske landshold under EM i 1992 var som humlebien, der ikke burde kunne flyve, men faktisk gør det alligevel: Holdet havde ikke kvalificeret sig, spillerne var ude af form, og den største stjerne, Michael Laudrup, var ikke med. Alligevel vandt Danmark som bekendt hele skidtet. Kasper Barfoeds ‘Sommeren ’92’ klarer samme trick: Alle kender de centrale scener ned til mindste detalje og ved, præcist hvordan det ender. Og imod alle odds fungerer den alligevel. 

I de forkerte hænder kunne ‘Sommeren ’92’ nemt have været en kitchet 90’er-pastiche, og der er da også masser af Hummeltøj og uklædelige overskæg undervejs, men filmen er meget mere end det.

FILMANMELDELSE: Aldeles fremragende hjernegymnastik
FILMANMELDELSE: Aldeles fremragende hjernegymnastik

Først og fremmest er det en film om Richard Møller Nielsen, der i sin tid aldrig rigtig fik den anerkendelse, han kunne have fået, men i Ulrich Thomsens skikkelse får Ricardo oprejsning. Thomsen er aldeles fremragende med akavet charme og ganske overbevisende fynsk accent, og det samme er Mikkel Boe Følsgaard som Kim Vilfort, der er centrum for en rørende sidehistorie om hans kræftsyge datter.

En anden interessant sidevinkel er Richard Møller Nielsen og Brian Laudrups særegne forhold til hinanden. Men det er selvfølgelig fodbolden, der er i centrum – og bare rolig: Faxe rammer den lige i røven, Schmeichel redder med én hånd, og Christofte jubler på den der helt særlige måde, da han afgør straffesparkskonkurrencen mod Holland.

Filmholdet har tydeligvis gjort sig store anstrengelser for at genskabe mål og jubelscener, præcist, som de så ud. Man kan spørge sig selv, om det er nogen særlig beundringsværdig disciplin at kopiere kendte scener, men huttelithut, hvor det virker  – i en grad, så man både får hjertebanken og kuldegysninger.

‘Sommeren ’92’ byder ikke på meget nyt, men den er kulørt og gennemført nostalgi for dem, der kan huske EM-sejren – og et fint lille stykke danmarkshistorie for dem, der ikke kan.

FILMANMELDELSE: Stop så de computerspilsfilm!
FILMANMELDELSE: Stop så de computerspilsfilm!

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx