Af Thomas Brunstrøm - 09/06-16 09:36

FILMANMELDELSE: Sygt nice og frisk krimikomedieFILMANMELDELSE: Sygt nice og frisk krimikomedie

Shane Blacks kulørte krimi er en af årets bedste komedier.

storybild

‘The Nice Guys’ er både spændende, skarp og virkelig sjov. (Billede: UIP)

‘The Nice Guys’
Instruktør: Shane Black.
Med: Ryan Gosling, Russell Crowe
5/6 stjerner

I en tid, hvor en helt utrolig stor del af biografprogrammet består af sequels, prequels, reboots og remakes, er det sjældent, at man ser en film, og – så snart rulleteksterne begynder – tænker: “Åh, bare der kommer en toer! Snart!”. Sådan en film er ‘The Nice Guys’.

Svinet til for filmanmeldelse: Nu svarer han igen
Svinet til for filmanmeldelse: Nu svarer han igen

Den er skrevet og instrueret af Shane Black, som har begået manuskripter til bl.a. ‘Dødbringende våben’ og ‘Last Action Hero’ og debuterede som instruktør i 2005 med den knivskarpe ‘Kiss Kiss Bang Bang’.

‘The Nice Guys’ kan det samme som især sidstnævnte: Kombinere et ret snurrigt krimiplot, cool noir-stemning, virkelig veloplagt dialog – og så i øvrigt være helt vildt sjov.

FILMANMELDELSE: Her er en af de VÆRSTE film til dato
FILMANMELDELSE: Her er en af de VÆRSTE film til dato

Scenen er Los Angeles i 70’erne. Russell Crowe spiller den bøllede Jackson Healy, der iført levemands-vom og læsebriller turnerer rundt i Los Angeles og slår på tæven for penge. Ryan Gosling er privatdetektiven Holland March, der har en flosset moral, beskedent talent og et tvivlsomt forhold til alkohol, men til gengæld en imponerende pornstache. De to må – af grunde det bliver for omfattende at forklare her – efterforske en ung pornostjernes død og en anden ung kvindes forsvinden.

Det, der gør Shane Blacks præstation endnu større, er, at umage-par-må-arbejde-sammen-og-mod-alle-odds-opklare-forbrydelse-film er blevet lavet i runde tal 12.345 gange, men alligevel føles ‘The Nice Guys’ frisk og til tider overraskende.

FILMANMELDELSE: Vild action i 'Junglebogen'
FILMANMELDELSE: Vild action i 'Junglebogen'

Man kan sikkert sagtens finde huller i plottet, hvis man gider, men det er i hvert fald opfindsomt, det fyger med one-liners, og ikke mindst er der nogle helt fantastiske visuelle jokes. Især en scene, hvor Ryan Goslings figur sidder på toilettet og forsøger at sigte på nogen med en pistol, holde døren åben, trække bukserne op og ryge samtidig – uden større held – er helt fantastisk.

Det superfiffige manuskript understøttes i øvrigt af en fantastisk kemi mellem Gosling og Crowe, som ingen vel traditionelt betragter som komikere, men som nu skriver sig ind i filmhistorien som klassisk makkerpar på linje med Riggs og Murtaugh, Jake og Elwood Blues og Gøg og Gokke. Bare der snart kommer en toer!

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx