Af Thomas Brunstrøm - 26/01-17 08:48

23 galninge i én film23 galninge i én film

M. Night Shyamalan er tilbage på sporet med spændende psykologisk thriller.

storybild

James McAvoy er i topform i alle filmens hovedroller. UIP

M. Night Shyamalan har haft en løjerlig karriere. Han brød igennem med kæmpehittet ‘Den sjette sans’ i 1999 og fulgte op med den ikke helt så succesfulde, men ganske glimrende ‘Unbreakable’ året efter. Og så gik det ned ad bakke derfra.

Hans kendetegn – de overnaturlige elementer og overraskende plottvist til sidst – blev mere og mere søgte, og hans seneste store film ‘After Earth’ med Will Smith var decideret elendig. Men nu er den indisk-amerikanske filmskaber sandelig tilbage på sporet med en ferm thriller, der ikke har de store tvist, men til gengæld er konstant spændende og interessant.

Tre teenagepiger bliver kidnappet af en mystisk mand – eller strengt taget en hoben mænd, for kidnapperen Kevin lider af dissociativ identitetsforstyrrelse og 23 personligheder. Med en 24., der blot kaldes The Beast, på vej… En af teenagepigerne, outsideren Casey, indser, at det ikke er muligt at flygte fra kælderen og forsøger i stedet at spille Kevins personligheder ud mod hinanden og appellere til de mest sympatiske for at få hjælp.

Rollen som Kevin må være en drøm for enhver skuespiller, og James McAvoy kaster sig ud i opgaven med liv og sjæl og formår med små virkemidler at veksle mellem at være OCD-ramt psykopat, et 11-årigt barn, en kvinde, en homoseksuel designer og flere andre.

I et par mindeværdige scener spiller en af personlighederne oven i købet en af de andre for at narre Kevins psykolog, der modtager et nødråb fra én af personlighederne og forsøger at finde frem til sandheden.

Personlighedsspaltninger er set mange gange på film før – måske mest vellykket i Edward Nortons gennembrud ‘Primal Fear’ – men ‘Split’ fremstår alligevel som noget for sig selv. Mod slutningen skal man sluge et par paranormale kameler for at acceptere det hele, men generelt er det en endog meget vellykket thriller. Som ikke slutter med et søgt plottvist, men til gengæld med en afsløring af, at ‘Split’ hænger sammen med en af M. Night Shyamalans tidligere film. Der skulle være en sequel på vej.

Split.

Instruktør: M. Night Shyamalan. Med: James McAvoy, Anya Taylor-Joy

4/6 stjerner

Flere får parfumeallergi trods store kampagner
Flere får parfumeallergi trods store kampagner

Læge: - Jeg er ikke skyld i døde patienter
Læge: - Jeg er ikke skyld i døde patienter

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

OL-atlet kan næsten ingenting: Sådan...
bt.dk
Christian Kjær om det svære farvel...
bt.dk
OL-stjerne anmeldt: Lille detalje på...
bt.dk
'Ung mor' indrømmer: Jeg tog stoffer
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx