Af - 22/12-15 12:38

Husker du Trolderik? Sådan blev han TV 2's første julestjerneHusker du Trolderik? Sådan blev han TV 2's første julestjerne

Da TV 2 i 1990 for første gang kastede sig ud i at lave en julekalender, valgte man trolden Trolderik som hovedperson. De følgende to år var han børnenes samlingspunkt i julen indtil en retssag kom i vejen.

Bildstrecke im Grossformat »

TV 2 havde eksisteret i to år, da man i 1990 fik den ide, at den nystartede kanal selvfølgelig også skulle have sin egen julekalender som modsvar til DR's populære ulandskalendere.

Husker du Snifer fra 'Jul i Valhal'? Sådan gik det ulve-hunden
Husker du Snifer fra 'Jul i Valhal'? Sådan gik det ulve-hunden

Johnny Reimar, der mange år forinden havde hittet med sit smølfeshow, havde i mellemtiden startet sit eget produktionsselskab og under en tur til England, blev han inspireret til et nyt dukke-eventyr.

- Jeg lavede noget, der hed 'Børnekanalen' på Kanal 2, hvor vi havde et program, der hed 'Lykketallet'. I England købte vi rettighederne til en lille abe-figur, som derovre blev brugt til at præsentere små tegnefilm. Efter et stykke tid med ham, fik jeg lyst til at udvikle min egen figur, og så var det, vi fandt på Trolderik, husker Johnny Reimar i dag tilbage.

Husker du Emil fra 'Pagten'? Sådan ser han ud i dag
Husker du Emil fra 'Pagten'? Sådan ser han ud i dag

Skuespilleren Bob Goldenbaum(Se galleri), der tidligere havde lagt stemme til dukken ”Lillebror” i børne-serien ”Ingrid og Lillebror”, lagde stemme til Trolderik, som hurtigt blev en stor succes for TV 2, der ud over tre julekalendere og andre Trolderik-programmer solgte bunkevis af Trolderik-merchandise.

- Jeg tror, Trolderik var skoleeksemplet på, hvor udbredt det kan blive. Vi lavede brætspil, sodavand, sengetøj, lamper og så videre. Programmet blev lavet med ret få penge, men vi tjente godt på det, så TV 2 var glade, griner Johnny Reimar.

Husker du lillebroderen i 'Jesus og Josefine'? Sådan ser han ud i dag
Husker du lillebroderen i 'Jesus og Josefine'? Sådan ser han ud i dag

Man nåede at lave tre Trolderik-julekalendere: 'Trolderik og nisserne' i 1990, hvor Trolderik viste tegnefilm med nisselægen David, 'Trolderiks julekalender' i 1991, hvor Bubber også var med, og så 'Trolderiks posthule' i 1992, hvor Trolderik var flyttet til Grønland og viste tegnefilm med snemanden Bouli.

- Vi fik lavet den sidste i en grønlandsk version, hvor der er lagt grønlandske stemmer på, så Trolderik er faktisk også kendt i Grønland, fortæller Johnny Reimar, der dog måtte se sit trolde-eventyr slutte i midten af halvfemserne på grund af en langtrukken retssag.

- Jeg løb ind i en retssag med en teatermaler om rettighederne til Trolderik, og det sled så meget, at Trolderik aldrig rigtig kom tilbage. I dag ligger han i en kasse på mit kontor. Der er tit folk, som var børn dengang, der skriver til mig, om hvad der blev af Trolderik, så jeg håber engang i det nye år at kunne udsende de gamle udsendelser på dvd.

Husker du lillesøsteren fra 'Pagten'? Sådan ser hun ud i dag
Husker du lillesøsteren fra 'Pagten'? Sådan ser hun ud i dag

Se Trolderiks intro-sang og Trolderiks julekalender-sang her:

Se Trolderik i Grønland her:

LÆS OGSÅ: Husker du Wilhelm fra 'Brødrene Mortensens jul'? Sådan ser han ud i dag

LÆS OGSÅ: Husker du prins Valentin fra 'Jul på Slottet'? Sådan ser han ud i dag

LÆS OGSÅ: Husker du Sus fra 'Julestjerner'? Sådan ser hun ud i dag

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Ballade internt i regeringen: Var det...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Uhyggeligt gidseldrama i Frankrig: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx