Af Bo Poulsen - 04/03-18 22:44

Peter så sit navn i rulleteksterne på oscarnomineret film: 'det er en kæmpe ære'Peter så sit navn i rulleteksterne på oscarnomineret film: 'det er en kæmpe ære'

Danske Peter Albrechtsen har lavet lyd på flere populære film så som 'Underverden', 'Idealisten' og 'Mænd, der hader kvinder'.

storybild

Peter Albrechtsen blev en anelse overrasket, men vældig glad, da han så sit eget navn i rulleteksterne på storfilmen.

Men han har også en mindre rolle at spille i den ottedobbelte Oscar-nominerede film Dunkirk. Her fortæller han, hvordan hans navn endte midt i rulleteksterne på den anmelderroste film.

I Christopher Nolans film følger man evakueringen af franske, belgiske og britiske tropper fra Dunkirk set fra land, hav og luften. Den britiske succesinstruktør, der står bag 'The Dark Knight'-trilogien, hyrede Richard King til at lave lyd på filmen. Og Peter Albrechtsen har kendt King i flere år.

»For to år siden skriver han (Richard King, red.) til mig og siger, at han leder efter en helt specifik fiskekuttermotor. Han siger ikke noget om, hvilken film, han skal bruge den til,« siger Peter Albrechtsen, der kalder sig selv for lyddesigner og er uddannet fra filmskolen i 2001.

Richard King havde researchet sig frem til, at motoren kun fandtes i Skandinavien, hvorfor Peter Albrechtsen blev sendt i byen. Efter lidt tid fandt han frem til en båd med den rette motor i Gilleleje i Nordsjælland. Han fik en lang liste af Richard King med ønsker om, hvilke lyde han skulle optage og hvordan. Eksempelvis skulle han optage, når båden sejlede ved forskellige hastigheder.

»Richard er en mand, der til hver eneste film, han laver, optager alle lydeffekter til flimen. Til en film som Dunkirk optager han og hans assistenter alle skibe, flyvemaskiner, alle maskingeværer, alle eksplosioner, lyde havet. Alle lyde er optaget helt specielt til filmen,« siger 41-årige Peter Albrechtsen og fortsætter:

»De har virkelig gjort alt for, at hver eneste detalje er rigtig. Hvis man er perfektionist som King, så vil man have, alt er rigtigt. Lydmæssigt er den fuldstændigt overvældende, og man tror, man står på den strand. Den følelse får du, fordi alt er ægte.«

Peter Albrechtsen blev en anelse overrasket, men vældig glad, da han så sit eget navn i rulleteksterne på storfilmen.

Dunkirk er blandt andet nomineret i kategorierne 'Bedste lydmiks' og 'Bedste lydredigering', som Peter Albrechtsen har en lille, men vigtig andel i.

»Bare det at få lov til at blive krediteret til en film som Dunkirk kræver normalt et kæmpestort benarbejde. Det en kæmpe ære. Jeg troede ikke, jeg ville være krediteret. Richard King har jo arbejdet på filmen i et år og så kommer jeg der og arbejder på den i nogle dage. Derfor var det en meget stor overraskelse at se mig selv i rulleteksterne.« siger han og fortsætter:

»Jeg vil da blive helt vildt glad, hvis den vinder de her to lyd-Oscars. Jeg synes også, den fortjener det. Nu vandt den en BAFTA i weekenden. Det er da fantastisk.«

Derudover blev lyden af båden også brugt i musikken.

»Da jeg var i Los Angeles til et lyd-award-show i weekenden kommer Hans Zimmers (tysk filmkomponist, red.) assistent hen til mig og siger. Tak for de lyde du sendte, Peter. Dem brugte vi i musikken.«

Her er motoren til båden, som Peter Albrechtsen skulle optage.

Det kan måske virke lidt voldsomt at ansætte en person i Danmark til at optage en lyd af en motor, men ifølge Peter Albrechtsen er det netop det, som gør filmen til en fantastisk oplevelse.

»Det er klart, hvis man lavede en dansk spillefilm med en promille af budgettet, som Dunkirk havde, så havde man nok ikke brugt så lang tid på at finde en fiskekutter på den anden side af Jorden. Det er også det, der gør filmen så ekstraordinær. Det kan kun laves på den skala, når man sidder derovre med de midler, man har.«

Hvis det ikke er Dunkirk, der løber med æren natten til mandag, så har Peter Albrechtsen, der er en del af Oscar-akademiet, et andet bud på en vinder.

»Jeg tror, at det står mellem den og Blade Runner 2049. Men alle de nominerede film har spændende lydsider – eksempelvs The Shape of Water,« siger han og uddyber:

»Hvor Dunkirk arbejder med en autentisk fortid, som bliver skruet op til 100, så kommer Blade Runner 2049 med et helt nyskabt fremtidsunivers, hvor magien i filmen i høj grad kommer fra lydsiden. Det er en kæmpe kraftpræstation. Begge har musikalske lydsider, der blander musik og lyd meget. Det er en spændende udvikling, som jeg synes, gør de film stærkere og til større oplevelser.«

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Historisk punktum for dansk...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx