Af - 16/01-14 16:10

Vinterberg: Det er en stor lettelseVinterberg: Det er en stor lettelse

Thomas Vinterbergs 'Jagten' er nomineret til en Oscar. Metroxpress ringede en glad og lettet instruktør op.

storybild

(Billede: Paul A. Hebert)

Da der sidste weekend blev afholdt 'Golden Globe', måtte han nøjes med en andenplads. Nu har Thomas Vinterberg mulighed for at snuppe guldet - her til eftermiddag blev det nemlig afsløret, at hans film 'Jagten' er nomineret til en 'Oscar'.

Yeah! Tre danske film nomineret til Oscar
Yeah! Tre danske film nomineret til Oscar

Metroxpress fik kort efter telefonisk kontakt med den glade instruktør - og der gik ren sportsjournalistik i den...

Tillykke, hvordan føles det?

- Det føles godt. Det er en lettelse. Jeg havde taget fri for arbejde for at komme hjem og holde min kone i hånden, og vi blev lidt nervøse, da nedtællingen begyndte. Så det er en lettelse, og vi er glade. Nu er vi på vej ud på Zentropa for at drikke champagne.

Sagde 'fuck' 506 gange og alle klappede
Sagde 'fuck' 506 gange og alle klappede

Var du oprigtig nerøvs for, at den skulle glippe?

- Ja, selvfølgelig. Det er et meget uforudsigeligt game. Det er ikke til vide, hvad der sker. Men jeg brugte kun cirka en halv time på at være nervøs.

Hvordan har du oplevet hele optakten til Oscar-nomineringen?

- Jeg har været på optagelse i England, så jeg har ikke set så meget. Men så har jeg været i Los Angeles med Mads Mikkelsen og vise filmen, og det har været en ekstrem, positiv oplevelse og givet anledning til optimisme, fordi vi kunne mærke, at folk blev meget, meget rørte over at se filmen. Så det var godt.

Vinterberg tabte – ramt af 'Mikkelsen-forbandelsen'?
Vinterberg tabte – ramt af 'Mikkelsen-forbandelsen'?


Hvad kan du bruge sådan en nominering til?

- Det kan ikke veksles til håndøre. Det er et spørgsmål om ære og tillid, til det man laver. Det kan heller ikke veksles til større talent. Det vil stadig være ligeså svært næste gang, jeg sætter mig foran et stykke hvidt papir og finde på noget godt. Måske endda sværere. Så siger folk – åbner det ikke en række muligheder i udlandet? Jo, men dem har jeg allerede. Jeg har lige lavet min første Hollywood-film('Far From The Madding Crowd', red.), og det var en fantastisk oplevelse, men den næste jeg gerne vil lave er dansk. Der er jeg lige nu midt i manuskriptskrivningen med Tobias Lindholm.

Nu vandt du jo desværre ikke en Golden Globe – så er det vel fedt at få oprejsning?

- Haha, ja... Det er jo ikke en sportsgren, så jeg prøver at lade være med at tænke på det som sådan, selvom det er svært. Det var en fantastisk oplevelse at være til Golden Globe, uanset om vi vandt eller ej. Det var sjovt for min dattter at hilse på Orlando Bloom og sjovt for mig at møde Bono. Sjovt for min hustru at møde Julia Roberts. Så vandt vi ikke, og det er okay.

Det er første gang, du er nomineret til en Oscar?

- Nej, det er fjerde gang. Jeg har også vundet to oscar før!

Arh...

Årets mest sete film – hvor mange har du set?
Årets mest sete film – hvor mange har du set?

- Nej, det er meget sjovt, du spørger, for nu har jeg sagt hele dagen, at det er første gang, jeg er nomineret. I virkeligheden er det anden gang. Min afgangsfilm 'Sidste omgang' blev nomineret til en Oscar, men det tæller nok ikke. Men lad os bare sige, det er første gang, jeg blev nomineret til en spillefilm.

...Jeg var inde og kigge på Imdb og så at både 'Jagten' og 'Festen' optræder på listen over de 200 bedste film. Det er jeg faktisk ligeså stolt af.

Hvem skal du have med til festen?

- Der bliver kamp om pladserne. Som udgangspunkt får jeg en billet, og hvis jeg er heldig, får jeg også en billet til min kone...

...nå, nu bliver jeg nødt til at smutte. Hej hej.

LÆS OGSÅ: Von Trier og Vinterberg i hård kamp

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
Presset Jensens Bøfhus-ejer sælger...
bt.dk
9-årig dreng dræber sin 13-årige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx