Af Julie Bülow - 22/01-18 19:57

Falsk Netflix-film forarger: Er du også blevet narret?Falsk Netflix-film forarger: Er du også blevet narret?

Flere seere er blevet vrede over en 'falsk' dokumentar, som siden den 1. januar har ligget på Netflix.

storybild

Billede fra 'Treasures from the Wreck of the Unbelievable'. (Billede: MIGUEL MEDINA)

Op fra havet ved den østafrikanske kyst hiver et hårdtarbejdende hold af marinearkæologer en mageløs skat af skulpturer og uoverskuelige mængder guld.

Det er en af de scener, der udspiller sig i 'Treasures from the Wreck of the Unbelievable', som har været tilgængelig på Netflix siden den 1. januar under kategorien 'Dokumentarer'. Den er vanvittigt flot filmet og enormt fængende. Og så er den falsk.

De medvirkende i 'dokumentaren' er nemlig skuespillere, og hele projektet er et led i lanceringen af den britiske kunstner Damien Hirsts 2017-udstilling af samme navn.

Modigt af netflix

Problemet er bare, at det ikke fremgår, når man sætter sig til rette i sofaen med popcorn og opspilede øjne, at filmen er en såkaldt 'mockumentary'. Altså en fiktionsfilm, der imiterer en faktuel dokumentar. Og det er der rigtig mange seere, der er gået i fælden på. Det fremgår blandt andet af Twitter, hvor både vrede, forargede og beundrende seere har givet deres meninger til kende.

Og det forstår tv-ekspert Keld Reinicke godt.

»Det er ret vildt, at Netflix faktisk tør lægge den i dokumentar-kategorien. Det er en forholdsvis ny genre, som de har været i gang med at bygge op med seriøst indhold, så de løber en vis risiko for deres troværdighed,« siger han.

Keld Reinicke lurer da også på, om kategoriseringen kan være en fejl. Til gengæld kan han godt se fidusen, hvis det er et bevidst valg.

»Joken ligger jo i at overbevise seeren om at det er ægte, og så kan man selv opdage, i takt med at det bliver vildere og vildere, at det er falsk. Så får man hele den her oplevelse af at være blevet narret med.«

Kategorien er uændret

Selv om mange seere blandt andet via Twitter har tilkendegjort, at de er blevet narret, så har Netflix fortsat ikke ændret filmens kategorisering.

Metroxpress har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Netflix til, hvorfor det ikke fremgår af deres kategorisering eller af resumeteksten, at filmen IKKE er en dokumentar.

Se nogle af de mange reaktioner her:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I denne uge er der fest på...
bt.dk
Efter hård kritik af...
bt.dk
Tricktyvene er gået digitalt: Køber...
bt.dk
Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx