Af Thomas Brunstrøm - 19/01-17 09:08

Fortiden kaster lange skyggerFortiden kaster lange skygger

Manchester by the Sea’ blev nomineret til fem Golden Globes og bliver sikkert også en Oscar-favorit.

storybild

Den indebrændte og socialt hæmmede Lee Chandler lever et stille liv som vicevært i Boston. Men da hans storebror Joe dør af et hjerteanfald bliver han tvunget tilbage til sin barndomsby Manchester-by-the-sea – i første omgang for at arrangere begravelsen, men da testamentet kommer frem også for at tage sig af sin teenagenevø Patrick, som han bliver værge for.

Lee er mildt sagt modstræbende, og det er i første omgang svært at forstå, men vi finder ud af, at Lee ‘har været ude for noget’. I en række flashbacks finder vi ud langsomt ud af, hvad det er, og ‘Manchester by the Sea’ udvikler sig til en af den slags dramaer, der gør ondt helt ind i sjælen og bliver hængende i hjernebarken i mange dage efter rulleteksterne.

Et brag af en film
Et brag af en film

Det er en både barsk og rørende film om, hvordan et lille fejltrin kan få kæmpemæssige konsekvenser, og hvor lange skygger fortiden kan kaste. I de forkerte hænder kunne det nemt have endt som en klæbrig affære, men instruktør og manuskriptforfatter Kenneth Lonergan undgår i imponerende grad klichéer, følelsesporno og nemme løsninger.

Danmarks svar på 'Batman': 'Sådan trænede jeg mig op'
Danmarks svar på 'Batman': 'Sådan trænede jeg mig op'

Mange elementer af historien, der i en dårligere film ville være druknet i strygere og close-ups, lader Lonergan selv seeren regne ud, og det resulterer i en knugende god film – hvor Casey Affleck i øvrigt i den grad melder sig ind i Oscar-kapløbet for bedste mandlige hovedrolle.

Instruktør: Kenneth Lonergan. Med: Casey Affleck, Kyle Chandler.

6/6 stjerner

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Salget er eksploderet: Se hvilke...
bt.dk
Gammel kending blev igen stoppet af...
bt.dk
Superstjerne vender hjem med flere...
bt.dk
LIGE NU: Brand i passagerbus...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx