14/09-17 18:45

Giver gyserfilm 5 stjerner: Den er totalt uforudselig og helt vanvittigGiver gyserfilm 5 stjerner: Den er totalt uforudselig og helt vanvittig

Af Thomas Brunstrøm.

storybild

Darren Aronofskys mareridts-film er en af årets mest specielle filmoplevelser. 'mother!' er en af den slags film, som Film- og Medievidenskabsstuderende kommer til at diskutere og analysere nu og i al fremtid. Det er en film, du enten elsker eller synes er totalt bims, men den ligner med sikkerhed ikke noget, du har set før.

Darren Aronofsky har aldrig rigtigt været god til at lave genrefilm gennembrudsfilmen 'Pi' var 'på en måde science fiction, men så alligevel ikke, 'Black Swan' var både en balletfilm og en gyser, og sådan er det hele vejen igennem. På samme måde er 'mother!' lige dele kammerspil, gyser og det glade vanvid.

Jennifer Lawrence spiller Mother, der bor sammen med sin digtermand i noget, der minder om idyl. Filmen er dog ikke mange minutter gammel, før vi fornemmer, at noget ikke er helt som det skal være. Det gamle hus opfører sig m'e6rkeligt, og lydsporet er helt sindssygt, så nogle lyde er alt for høje og andre er forvrængede. Samtidig giver det en sært skizofren stemning, at alt opleves gennem Mother.

Kameraet peger konstant direkte ind i hendes ansigt eller over hendes skulder. En dag får Mother og hendes mand besøg af en mystisk mand, der snart føler sig overordentligt velkommen og sandelig også får selskab af sin kone (en iskold Michelle Pfeiffer med dræberøjne og kindben, man kan skære sig på. De tos voksne sønner braser også pludseligt ind, og så eskalerer begivenhederne i den grad. Det er svært rigtigt at udpensle, hvad der sker uden at ødelægge oplevelsen for dig, men lad os sige, at efter den første time er filmen både fascinerende og ret absurd, efter halvanden time har du ingen anelse om, hvor den er på vej hen og i den sidste halve time bliver det hele fuldstændigt batshit crazy i en grad, så man kan diskutere med sig selv, om Darren Aronofsky er en af dette årtusindes mest visionære filmskabere eller totalt har tabt småkagerne.

Filmen kan ses som en allegori til alt fra kristendom til berømtheddyrkelse, den er både frastødende og fascinerende, totalt uforudselig og helt vanvittig. Og helt sikkert original.

Instruktør: Darren Aronofsky. Med: Jennifer Lawrence, Javier Bardem

5/6 stjerner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk topforsker: Jeg vil hellere på...
bt.dk
Se kortet: Disse byer mister deres...
bt.dk
NU blomstrer kirsebærtræerne - se det...
bt.dk
Farvel og tak: 24.000 danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx