Af Lars Sejr - 24/05-15 08:37

Uhyggeligt tæt kapløb om GuldpalmenUhyggeligt tæt kapløb om Guldpalmen

Fem film nævnes dog oftere end andre, når eksperter peger på deres favorit. Norsk film kan også tage sejren.

storybild

Cate Blanchett og filmen 'Carol' er blandt favoritterne. (Billede: AP/Polfoto/arkivfoto)

Kampen om at vinde en af filmverdenens mest eftertragtede priser afgøres søndag aften, når Guldpalmen for bedste film bliver uddelt ved filmfestivalen i Cannes.

Og det er et bredt og blandet felt af film, der er favoritter til at løbe med sejr og ære i den franske riviera-by.

Bliver det den lesbiske kærlighedsfortælling "Carol" med Cate Blanchett i hovedrollen, det grufulde Auschwitz-drama "Son of Saul", "Youth", en stjernebesat fortælling om aldrende stjerner i showbusiness eller måske den taiwanesiske martial art-kunstfilm "The Assassin".

Film med dansk aftryk vinder pris i Cannes
Film med dansk aftryk vinder pris i Cannes

De fire film er i hvert fald blandt eksperternes favoritter, men vanen tro er det juryen i Cannes, der bestemmer - og i år ledes den af Coen-brødrene Joel og Ethan.

Med i opløbet er også den norske "Louder Than Bombs" af filminstruktør Joachim Trier. Filmen er ene om at repræsentere Skandinavien i kampen om Guldpalmen.

Og da Joachim Trier er født på Nørrebro i København, er det også hans film, der skal heppes på, hvis der skal falde lidt glans af til Danmark på den prestigefyldte festival.

I alt er 19 film med i opløbet.

Brite vinder prisen som Europas bedste skuespiller
Brite vinder prisen som Europas bedste skuespiller

I filmen "Carol", der er manges favorit og har fået fremragende anmeldelser, instruerer amerikanske Todd Hayens Cate Blanchett og Rooney Mara, der spiller et lesbisk par, hvis kærlighed næsten ødelægges af de konservative værdier i 1950'ernes New York.

Men intet synes afgjort i kampen om Guldpalmen i et af de tætteste år længe. Nogle kulturskribenter har kaldt 2015 for et "mellemår", mens blandt andet The Guardians Peter Bradshaw kalder det "excellent".

Blandt outsiderne til hovedprisen er den sorte komedie "The Lobster" med Colin Farrell i en af hovedrollerne, nævnt oftest. Det store irske bookmakerselskab Paddy Power har endda filmen som favorit.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Emilie tjener kassen på privat...
bt.dk
Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
Vildt: Så meget koster det at tjekke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx