Af - 09/03-15 19:16; Opdateret: 09/03-15 20:24

Læge om tarm-eksperiment: Man kan ikke udelukke, at vi finder nogetLæge om tarm-eksperiment: Man kan ikke udelukke, at vi finder noget

I tv-programmet 'LIVE fra tarmen' undersøger læger to værters indre sundhed på direkte fjernsyn.

storybild

Koloskopi og gastroskopi. Sådan hedder det på lægesprog, og på dansk kan vi forklare de to indgreb sådan her:

Et kamera bliver sendt op igennem tarmen for at undersøge tarmen, - det kaldes en koloskopi. Ved en gastroskopi sendes et kamera via næsen ned og tager billeder af hele mave-tarm-kanalen.

Emil Thorup og Thomas Skov Gaardsvig tager mandag aften seere på DR3 og mx.dk med på et kig i deres indre. For Emil Thorup skal have en koloskopi og Thoms Skov Gaardsvig skal have foretaget en gastroskopi.

I programmet 'LIVE fra tarmen' undersøger læger fra Herlev Hospital de to tv-værters tarme med kameraer, der kommer ind fra henholdsvis næsen og tarmen.

På Herlev Hospital alene foretog de 13.000 kikkert-kameraundersøgelser i 2014, så mange kan formentlig relatere til det, de to har kastet sig ud i.

Alligevel har mange en forkert opfattelse af, hvor ubehageligt det egentlig er, fastslår overlæge Peter Vilmann fra Herlev Hospital:

- Det er en del ammestuehistorier, som jeg gerne vil til livs. De fleste oplever ikke nogen smerte ved undersøgelsen, og gør man det, kan vi hjælpe med forskellige former for bedøvelse. Derfor er det heller ikke til at forudsige, hvordan man reagerer på undersøgelsen, forklarer Peter Vilmann, der pointerer, at undersøgelserne har vist sig at være ret effektive.

Unge bliver ramt af klam bakterie på ferien
Unge bliver ramt af klam bakterie på ferien

Siden foråret 2014 bliver mænd over 50 år tilbudt screening, hvilket betyder, at der er markant flere mennesker, der nu skal undersøges.

- Vi finder noget, der bør gøres noget ved i 50 procent af de undersøgelser, vi foretager. Mange af tilfældene er det mennesker, der ikke er alvorligt syge endnu, men som nok ville blive det, hvis ikke vi havde undersøgt og behandler det, der er problemet.

Tv-vært inviterer fans med ind i drømmehuset
Tv-vært inviterer fans med ind i drømmehuset

Typisk er det polypper, svulster, sår, forsnævringer betændelsestilstande, kræft og forstadier til kræft, som lægerne finder.

- Man kan ikke udelukke, at vi finder noget hos de to. Hvis vi støder på noget så vil vi formentlig fjerne det med det samme, siger Peter Vilmann.

Kendt DR-vært blev bøsse-bartender i Kina
Kendt DR-vært blev bøsse-bartender i Kina


LÆS OGSÅ: Jeg vil hellere miste begge arme end at tabe til Emil Thorup!

LÆS OGSÅ: Emil Thorup: - Jeg bruger ikke rigtig mønter – dem efterlader jeg

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
AaB-formand om chok-fyring: Sådan...
bt.dk
To mænd fyret efter julefrokost i...
bt.dk
Asger var alene - pludselig sad armen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx