Af - 24/04-17 16:07; Opdateret: 24/04-17 16:35

Galleri: Se de danske 'Skam'-stjerner - hvem ligner bedst?Galleri: Se de danske 'Skam'-stjerner - hvem ligner bedst?

Københavner-teatret Aveny-T har eksklusivt sikret sig rettighederne til at dramatisere den norske teenageserie 'Skam', der er blevet et kæmpe fænomen i Norden. Mandag blev det unge skuespiller-hold afsløret.

Bildstrecke im Grossformat »
Jonas spilles af ... 17 år. Går til daglig på Gl. Hellerup Gymnasium. Hans forældre er skuespillerne Søren Byder og Anne Sofie Espersen. »Jeg elsker Skam, og det er kæmpestort for mig at få lov til at være med. Det er en stor arv at skulle løfte, men hvis det var for let, ville det heller ikke være sjovt.« Noora spilles af ... 25 år. Går til daglig på Den danske Scenekunstskole i København. »Jeg er helt vildt glad for Skam, så jeg var lidt vævende ved at sige ja til rollen, for det er en stor opgave at skulle løfte. Jeg ligner jo ikke Noora fra Skam, men det tror jeg heller ikke, vi er blevet castet efter. Hvis vi lavede en direkte kopi af serien, kunne man jo ligeså godt se den, så vi skal prøve at give vores eget bud.« Sana spilles af ... 20 år. Går til daglig på HTX Next sydkysten gymnasium i Ishøj. »Jeg har fulgt rigtig meget med i Skam og synes, jeg kan spejle mig i karaktererne med deres problemer og venskaber, så det er kæmpestort for mig at have fået rollen, og jeg tror kun, det bliver vildere herfra.« Chris spilles af ... 25 år. Går til daglig på skuespillerskole i London. »Jeg flyttede til London, da serien blev stor i Danmark, så jeg har ikke rigtig fået fulgt med, men mine veninder driller mig med, at jeg minder meget om Noora. Jeg synes, det er mega fedt, at jeg så skal spille Chris, så jeg kan få lov til at lave min helt egen version uden at blive sammenlignet.« William spilles af ... 23 år. Bor til daglig i Valby og arbejder ved siden af skuespillet som både tjener, kok og danser. »Jeg har aldrig set Skam, men min kæreste har, og hun er helt vild med William-karakteren, så det er lidt ironisk, at jeg nu skal spille ham. Jeg kan forstå, at det er en stor arv at skulle løfte, men jeg glæder mig bare til at komme i gang og måske kunne få nogle unge mennesker ind og se teater.« Eva spilles af ... 17 år. Går til daglig på Rysensteen gymnasium i København. »Jeg har set rigtig meget Skam og blev så glad, da jeg fik at vide, at jeg skulle spille Eva, for det er en rigtig fed rolle, som mange unge mennesker kan relatere til. Jeg synes ikke, jeg minder så meget om hende personligt, men hun bliver spændende at arbejde med.« Vilde spilles af ... 20 år. Går til daglig på Den danske Scenekunstskole i København. »Jeg ser Skam, men nørder det ikke så meget som mine veninder, der er helt oppe at køre over det. Jeg synes, Vilde er en skøn person at skulle spille. Hun er et glad menneske, der tør være sig selv, og det glæder jeg mig til at arbejde med.«

I galleriet herover kan du se, hvem der skal spille hvem i det danske 'Skam'-teaterstykke.

- Det her er større, end da jeg sikrede mig rettighederne til The Beatles' musik.

Teaterchef Jon Stephensen var i ualmindelig godt humør, da han på et pressemøde mandag kunne afsløre, at han har sikret sig rettighederne til at dramatisere den hypede norske teenageserie 'Skam' med premiere på københavner-teatret Aveny-T til efteråret.

’Skam’ bliver til dansk teaterstykke: Se hvem der skal spille med
’Skam’ bliver til dansk teaterstykke: Se hvem der skal spille med

Siden den norske tv-station NRK i 2015 lancerede den nyskabende ungdomsserie, hvor man følger en gruppe gymnasieelever på Hartvig Nissen skolen i Oslo, er det gået hen og blevet et kæmpe fænomen i hele Norden, hvor fans ikke bare følger med i serien på deres tv, computer og telefon, men også ivrigt diskuterer hver eneste scene ned til mindste detalje på de sociale medier.

I Danmark tog det fart sidste år omkring anden sæson, hvor danske kvinder i alle aldre pludselig ville være den sexede hovedperson Noora og begyndte at kopiere hendes lyse lokker og knaldrøde læbestift. Senest har serien skabt debat ved at sætte homoseksuel kærlighed og psykisk sygdom på dagsordenen, og i den aktuelle fjerde sæson, der kører på tv for tiden, følger man indvandrerpigen Sana og hendes kamp for at forene sin muslimske baggrund med norsk ungdomskultur.

- Jeg har kæmpet for at få 'Skam' til teatret i godt og vel et års tid, fortæller Jon Stephensen.

'Skam'-skuespiller afslører: Jeg er single - men...
'Skam'-skuespiller afslører: Jeg er single - men...

- Jeg henvendte mig til NRK og Andem, der har skrevet serien, og så har vi haft en rigtig god dialog. Jeg leder altid efter gode fortællinger, og den her historie om unge, der overlever gennem fællesskabet, er en fremragende historie.

Han håber med en dansk opsætning af 'Skam' at kunne lokke et yngre publikum i teatret.

- Jeg vil gerne gøre Aveny-T til det Dr. Dante (kendt teater, der lukkede i 2001, red) var for 25 år siden - nemlig de unges teater. Det er der behov for, siger han.

Han vil ikke sige, hvor dyrt det har været for Aveny-T at sikre sig rettighederne eksklusivt, men det har ikke været et økonomisk problem siger han.

SKAM-skaberen: Derfor laver vi ikke flere sæsoner
SKAM-skaberen: Derfor laver vi ikke flere sæsoner

- Det har aldrig været pengene, der har været det store springende punkt, men mest det at få lov.

NRK og skaberne bag 'Skam' har hele tiden holdt kortene tæt omkring deres guldæg. Skuespillerne har mere eller mindre ikke fået lov til at give interviews, og i stedet for at annoncere i traditionelle medier som aviser og tv, har man ladet fans gøre serien stor på de sociale medier med mund til mund-metoden.

Teateropsætningen af 'Skam' får premiere den 15. september, hvor man indleder med historien om gymnasiepigen Eva og hendes forhold til kæresten Jonas, ligesom man ser i den første sæson af tv-serien. Til næste forår fortsætter man med sæson to, hvor den lyshårede Noora er i fokus, og herefter fortsætter man med sæson tre og fire.

SKAM-William var ved at knække under optagelser
SKAM-William var ved at knække under optagelser

Det unge danske skuespillerhold består af ukendte debutanter, hvoraf flere dog har kendte forældre. Således medvirker blandt andre skuespillerparret Lars Mikkelsen og Anette Støvelbæks søn Lue, Ole Bornedals datter Fanny Bornedal og Anne Sofie Espersen og Søren Byders søn Sylvester Byder.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bookmakerne ikke i tvivl: Hun vinder...
bt.dk
Stor mystik om Superliga-profils skade
bt.dk
Ung mor sagsøger tv-kanal: Blev fyret...
bt.dk
Vandt 15 millioner i Lotto: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx