Af David Andersen - 15/10-17 10:12; Opdateret: 15/10-17 10:25

Derfor afslører voldtægtsskandalen Hollywoods groteske hykleriDerfor afslører voldtægtsskandalen Hollywoods groteske hykleri

Harvey Weinstein har udøvet sexchikane og - måske - voldtægt på skuespillerinder i flere årtier. Men hvorfor lod man det foregå så længe?

Harvey Weinstein smides på porten af Oscar-komiteen

Skuespillerne Rose McGowan og Ashley Judd er ikke i tvivl. Det er rockguden Kurt Cobains enke Courtney Love heller ikke: Produceren Harvey Weinstein, ofte kaldet 'Hollywoods mest magtfulde mand', har åbenlyst sexmisbrugt kvinder i årtier, og hele Hollywood vidste det uden at gøre noget ved det.

(Billedet: Harvey Weinstein med sin kone Georgina Chapman til Oscar-uddeling 2017. Hun har nu forladt ham, og han er blevet smidt ud af filmakademiet.)

Flere og flere skuespillerinder fra den absolutte A-liste, blandt andre Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow og Cara Delevingne, kommer pludselig i tanker om, at de også er blevet udsat for ubehagelige tilbud, når de har sagt ja tak til hans berygtede 'møder' i en suite på det fashionable 'Four Seasons'-hotel i Hollywood.

Lavinen blev startet tidligere på måneden, da USA's mest respekterede avis, New York Times, kom i besiddelse af beviser på, at Harvey Weinstein har indgået forlig med otte kvinder, som han har udsat for sexovergreb.

Siden da er Harvey Weinsteins kone gået fra ham, han er blevet smidt ud af sit eget produktionsselskab og senest er han blevet smidt ud af Oscar-komiteen på røv og albuer. Hans verden ramler sammen, og ingen har ondt af ham.

(Billedet: Et udpluk af de kvinder, som nu beskylder Harvey Weinstein for voldtægt eller grov sexchikane (øverst fra venstre): Rose McGowan, Angelina Jolie, Asia Argento, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Lea Seydoux, Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Louisette Geiss, Kate Beckinsale, Lauren Sivan, Jessica Barth, Elizabeth Karlsen, Emma De Caunes og Judith Godreche.)

Men hvorfor er det først nu, hvor hele verden taler om de afskyelige forbrydelser, at Hollywood vender ham ryggen? Det er fordi, de er en flok hyklere, mener blandt andre den britiske stjernejournalist Piers Morgan.

'Sandheden er, at Harvey Weinstein kunne slippe af sted med det i så lang tid, fordi Hollywood, anført af vendekåben Meryl Streep, er komplet ligeglade med magtfulde mænd, som misbruger unge kvinder', skriver han i en klumme for Daily Mail.

Han nævner som andre eksempler instruktørerne Roman Polanski og Woody Allen, der er blevet grebet i sex med mindreårige, men fortsat hyldes af Hollywood og ikke mindst den af magtfulde skuespillerinde Meryl Streep, som Morgan dog nok fortrinsvist fremhæver, fordi de har et langt fjendskab bag sig.

Amerikanske medier finder flere og flere beviser på, at beskyldningerne om Hollywoods hykleri er sande, og at det var en offentlig kendt hemmelighed, at Harvey Weinstein forgreb sig på skuespillerinder.

(Billedet: Britiske Lysette Anthony er den seneste skuespillerinde, der har anmeldt Harvey Weinstein for voldtægt, efter beskyldningerne imod ham væltede frem.)

Senest har landets førende paparazzi-medie TMZ gravet en video frem fra 2005, hvor Courtney Love advarer unge skuespillerinder mod at være alene med ham på 'Four Seasons'-hotellet i et interview. Hun hævder, at hun efter udtalelserne blev bandlyst på livstid af verdens førende sports- og skuespiller-agentur CAA.

Og Family Guy skaberen Seth McFarlane kom med en behård vittighed om Weinsteins audition-metoder i 2013, da komikeren var vært for Oscar-uddelingen:

McFarlane oplyser ifølge flere medier, at han på det tidspunkt var klar over Harvey Weinsteins overgreb, fordi hans skuespillerveninde Jessica Barth havde delt sine ubehagelige oplevelser med ham.

Netop i Oscar-regi er det tydeligt, hvor magtfuld Weinstein egentlig er - eller var. Hans film er blevet nomineret til mere end 300 Oscar-statuetter, og han er den, der er blevet takket i flest Oscar-taler - kun overgået af Steven Spielberg og Gud.

Nu er han smidt ud af Oscar-akademiet, og som man kan se i videoen over artiklen, fremhæver akademiet, at det skal ses som et udmelding om, at der fremover ikke længere vil blive set gennem fingre med den slags opførsel - måske en erkendelse af, man måske godt kendte en lille smule til det.

Sagen ruller nu videre i Hollywood og resten af verden, og der kommer nye afsløringer hver eneste dag. Ingen ved, hvor det ender, men med de vedholdende rygter om en pædofiliring, der har misbrugt barneskuespillere i årtier, må der sidde flere instruktører og producere rundt omkring med klamme håndflader.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire brødre fra Jylland solgte biler...
bt.dk
Har aldrig smagt et æg: Derfor er...
bt.dk
Drama i aftes: Mand skudt på klos hold
bt.dk
Frustreret lærer frygter det værste:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx