Af Kristian Dam Nygaard - 25/12-17 15:01

Anne-Grethe Bjarup Riis om udskældt dansk film: - Jeg synes den er skidesjovAnne-Grethe Bjarup Riis om udskældt dansk film: - Jeg synes den er skidesjov

Det er et genialt træk, mener hun.

En frygtelig kvinde trailer

Christian Tafdrup har fået masser af skæld ud for sin film 'En frygtelig kvinde', der er ramlet lige ind i #MeToo-bølgen. Anne-Grethe Bjarup Riis forstår godt udbruddene, men maner til besindighed.

Christian Tafdrup er blevet julens store skurk.

Først og fremmest spiller han den onde Prins Fileas i TV 2's julekalender 'Tinkas juleventyr', og så har han som instruktør og manuskriptforfatter den 25. december premiere på filmen 'En frygtelig kvinde', der i løbet af december har fået især kvindelige journalister og debattører op i det røde felt og sat den i kategori med den aktuelle #MeToo-kampagne. Man mener, at Christian Tafdrup opstiller et helt forkert billede af kvinden som ond og manipulerende.

En del af debatten er startet på baggrund af en biograftrailer og et par interviews. Skuespiller og filminstruktør Anne-Grethe Bjarup Riis er en af de få danskere, der rent faktisk har set filmen, og hun maner til besindighed.

»Jeg synes, den er skidesjov. Jeg tænkte, at det var kontroversielt at smide den ud her i #MeToo-tiden, og jeg forstår godt de kvinder, som ikke gider mere pis, for der er en generel skævvridning i dansk film, hvad angår kønsroller, hvor kvinder bliver fremstillet meget stereotypt, men det er bare synd for filmen, der jo ikke skal tages for mere end, hvad den er: En pissesjov film om nogle ting han har oplevet i sit eget liv, som han sætter på spidsen.«

Anne-Grethe Bjarup Riis kan sagtens genkende en masse scener fra sit eget liv og mener, at filmen i stedet for titlen 'En frygtelig kvinde' ligeså godt kunne have heddet 'historien om et vanvittigt parforhold', for den handler ligeså meget om mandens rolle i et parforhold.

»Christian Tafdrup udstiller også i høj grad sig selv. Den mandlige hovedperson får pludselig hestehale og går rundt efter sin kæreste som en lille hund. Der er en scene, hvor de har haft sex og og kvinden så straks falder i søvn og begynder at snorke som en bjørn. Der peger Christian Tafdrup jo ligeså meget på sig selv og leger med stereotyperne omkring kønsroller. Det synes jeg er genialt. Fordi personerne gør som de gør i filmen, er det jo ikke ensbetydende med, at for eksempel alle mænd ikke kan sige 'hey skat, nu stopper du'. Når man ser Lars Von Triers 'Nymphomaniac', er det jo heller ikke sådan kvinder er.«

For god ordens skyld skal det nævnes, at Anne-Grethe Bjarup Riis tidligere har arbejdet sammen med Christian Tafdrup, og de kender derfor hinanden ret godt.

»Han er jordens sødeste fyr og tag ikke fejl af hans kunstneriske blik. Man skal ikke se filmen som en skideballe til kvinder eller et stort manifest. Det er en lille underholdende film, og ligesom alle andre har han kunstnerisk ret til at lave, lige hvad han har lyst til.«'En frygtelig kvinde' med Anders Juul og Amanda Collin i hovedrollerne har premiere 1. juledag.

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk komiker single: Forholdet holdt...
bt.dk
Nyslået Jokermillionær: Jeg får ikke...
bt.dk
Karin i chok over brutalt overfald på...
bt.dk
Caroline Fleming har fået nyt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx