Af Niels Thimmer - 16/01-14 06:21

Jagten på Oscar-kurs: Danmark kan slå rekordJagten på Oscar-kurs: Danmark kan slå rekord

Torsdag afsløres det, hvilke fil, der er nominerede ved årets Oscar-uddeling. Danmark har flere chancer.

storybild

Mads Mikkelsen i en scene fra 'Jagten'. (Billede: Magnolia Pictures / Polfoto)

Når det torsdag eftermiddag dansk tid bliver afsløret, hvilke film der er valgt ud til den eksklusive pulje af nominerede ved årets Oscar-uddeling, har Danmark hele fire chancer for at være med.

Og det er rekord, fortæller Jacob Wendt Jensen, der er formand for Danske Filmkritikere.

Vinterberg tabte – ramt af 'Mikkelsen-forbandelsen'?
Vinterberg tabte – ramt af 'Mikkelsen-forbandelsen'?

- Det er nok det højeste, vi i Danmark overhovedet kan opnå, siger han.

I kategorien bedste udenlandske film kan Thomas Vinterbergs drama "Jagten", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen som pædofili-anklaget pædagog, få en nominering, og det er Jacob Wendt Jensen ret overbevist om, at den gør.

Årets mest sete film – hvor mange har du set?
Årets mest sete film – hvor mange har du set?

- Filmen kunne for så vidt godt foregå i en lille by i USA, og der er noget arketypisk over fortællingen. Derfor mener jeg, at den har en rigtig stor chance for at blive nomineret, siger han.

- Desuden er Mads Mikkelsen blevet lidt af en stjerne i USA, og det betyder også noget, at der er en kendthedsfaktor. Samtidig er hans præstation fantastisk.

Von Trier og Vinterberg i hård kamp
Von Trier og Vinterberg i hård kamp

- Mit tredje argument er, at Vinterberg er en god instruktør, og med "Festen" satte han sig ret meget i respekt, mener Jacob Wendt Jensen.

Han vil gå så langt som at sige, at "Jagten" har en reel mulighed for at vinde kategorien.

- Den vandt ikke en Golden Globe, men det er også udenlandske journalister, der stemmer, og de har en mere smagsdommer-agtig kant. Filmakademiet kører mere på følelser, og derfor tror jeg, at "Jagten" har en god chance for at vinde en Oscar i sidste ende, siger han.

"Jagten" med i Oscar-ræs

Et andet bud på en dansk Oscar-nominering er dokumentarfilmen "The Act of Killing", som den amerikanske, men herboende instruktør Joshua Oppenheimer står bag.

Den handler om et grusomt folkemord på mere end en halv million indonesere, der fulgte i kølvandet på, at den indonesiske regering blev væltet af militæret i 1965.

Dokumentaren er dansk-produceret og har allerede vundet utallige priser.

- Det er en grundig film, som man har brugt mange år på. Man har fået en flok bødler til at spille skuespil for at vise deres ugerning, og den er så unik og stikker fuldstændig ud fra mængden.

- Dem, der har set den, vil aldrig glemme den igen, og derfor tror jeg ikke bare, at den bliver nomineret, jeg tror også, den vinder, siger Jacob Wendt Jensen.

I kategorien bedste kortfilm er den danske instruktør Anders Walther og produceren Kim Magnusson med i opløbet om en nominering for "Helium", mens den dansk-producerede animations-kortfilm "Hollow Land" også kan blive udvalgt af Oscar-akademiet.

Klokken ca. 14.30 torsdag eftermiddag bliver det afsløret, hvilke film der skal dyste om statuetterne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tre mænd uden for livsfare efter...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Morten bruger 5.700 kroner for meget...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx