Af Thomas Brunstrøm - 17/03-16 08:12

FILMANMELDELSE: 'Room' er et klaustrofobisk og intenst dramaFILMANMELDELSE: 'Room' er et klaustrofobisk og intenst drama

‘Room’ er en af årets mest interessante filmoplevelser.

Brie Larson vandt en Oscar for sin præstation i ‘Room’. UIP

‘Room’ er ikke baseret på en rigtig historie, men med Natascha Kampusch, Joseph Frtizl og lignende i erindring, kunne den lige så godt være foregået i virkeligheden. Hvilket kun gør en i forvejen grum historie endnu mere skræmmende.

Som 17-årig blev Brie Larsons karakter, der i filmen aldrig bliver kaldt andet end ‘Ma’, kidnappet af en mystisk mand. Hun blev voldtaget af sin bortfører, fik en søn og holdes stadig indespærret i et lille rum sammen med sin nu femårige søn Jack. Det er i den grad stærke sager, og det bliver kun mere barskt af, at handlingen opleves gennem Jacks øjne. Han har aldrig været ude i den rigtige verden i hele sit liv, kender kun årstidernes skiften fra et lille loftsvindue og er meget forvirret over, hvilke ting i tv, der er rigtige og hvilke der er fantasi. Bortføreren kender Jack kun som ‘Old Nick’ og ser ham kun gennem en dørsprække, når han kommer på natlige besøg hos moren. Den første halvdel af ‘Room’ er noget af det mest intense, klaustrofobiske, hjerteskærende og også spændende, man har set i biografen i år. Det vil være tarveligt at udpensle, hvad der derefter præcist sker, men i anden halvdel ændrer både filmen og Ma og Jacks liv totalt karakter.

FILMANMELDELSE: ‘Flaskepost fra P’ er mere stil end substans
FILMANMELDELSE: ‘Flaskepost fra P’ er mere stil end substans

FILMANMELDELSE: I guder, hvor er den ringe
FILMANMELDELSE: I guder, hvor er den ringe

Anden del er af gode grunde knap så dramatisk som første del, men er til gengæld enormt interessant, og et af filmens mange geniale træk er, at hele handlingen stadig opleves gennem Jacks femårige undrende øjne. Der er mange ting, han ikke helt forstår, som vi som seere har et helt andet syn på. Hvis man tager nej-hatten på, er der enkelte ting, der skærer lidt i øjnene – blandt andet dukker William H. Macy lidt pludseligt op i handlingen og forsvinder så nærmest endnu mere abrupt igen. Men det er bare små hår i suppen i en ellers ekstremt stærk og meget vellykket film, hvor Oscar-vinderen Brie Larson i den grad slår fast, at hun måske nok startede sin karriere i tv-serier og lette komedier, men nu i den grad er en, man skal holde øje med.

Instruktør: Lenny Abrahamson. Med: Brie Larson, Jacob Tremblay

5/6 stjerner

FILMANMELDELSE: ‘Deadpool’ er det glade vanvid
FILMANMELDELSE: ‘Deadpool’ er det glade vanvid

FILMANMELDELSE: Derek Zoolander er gået af mode
FILMANMELDELSE: Derek Zoolander er gået af mode

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx