Af Thomas Brunstrøm - 17/11-16 03:36

FILMANMELDELSE: Magien er tilbageFILMANMELDELSE: Magien er tilbage

Harry Potter-fans kan få et mageløst magisk fix med J.K. Rowlings nye film.

Bildstrecke im Grossformat »

‘Fantastiske skabninger… og hvor de findes’ er Harry Potter-skaberen J.K. Rowlings debut som manuskriptforfatter.

Og selv om filmen foregår, mange år før Harry Potter bliver født, har den samme charme og magi som de bedste af Harry Potter-filmene – instruktøren David Yates har da også instrueret de seneste fire Harry Potter-film.

FILMANMELDELSE: Ultravoldeligt pacifist-drama
FILMANMELDELSE: Ultravoldeligt pacifist-drama

Vi følger den unge, excentriske troldmand Newt Scamander, som er i færd med at skrive lærebogen ‘Fantastiske skabninger… og hvor de findes’ (som Harry Potter læser 70 år senere).

Det bringer ham til New York i 1926, hvor mørkets kræfter lurer, og hvor situationen kompliceres yderligere af, at nogle af Scamanders mærkværdige væsener slipper løs. Historien, der derefter rulles ud, er ikke ligefrem banebrydende, men den hænger sammen, og det er sandelig ikke en selvfølge i film til flere hundrede millioner dollar og CGI-effekter i lange baner.

FILMANMELDELSE: Sex, snak og samlivsparanoia
FILMANMELDELSE: Sex, snak og samlivsparanoia

Samtidig skal man ikke ligefrem være professor i samfundsvidenskab for at se, at filmen også er en kommentar til det amerikanske samfund i dag, krigen mod terror, moralske vogtere og lignende.

Det bærer dog stadig præg af, at man åbner et univers op, mere end man fortæller en stor historie, og især slutningen virker som noget, man kender til bevidstløshed, hvis man har set et par fantasy- og science fiction-film for nylig.

FILMANMELDELSE: På flugt til Sverige
FILMANMELDELSE: På flugt til Sverige

Til gengæld lægger både filmen som sådan og slutningen i særdeleshed op til den næste film – der er planlagt fem i alt – og det virker ualmindeligt lovende. Ikke mindst kan man allerede begynde at glæde sig til en flok interessante karakterer.

Eddie Redmayne gør egentlig ikke noget stort væsen af sig i hovedrollen, men Katherine Waterston som den detroniserede auror Tina Goldstein er glimrende, ligesom Dan Fogler er et decideret scoop som muggleren Jacob Kowalski, der bliver hvirvlet ind i den magiske krig.

FILMANMELDELSE: Gennemført magisk
FILMANMELDELSE: Gennemført magisk

‘Fantastiske skabninger… og hvor de findes’
Instruktør: David Yates.
Med: Eddie Redmayne, Katherine Waterston
4/6 stjerner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet Mand købte fotografi på...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
Dommen over Peter Madsens perverse...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx