Af - 01/11-16 06:28; Opdateret: 01/11-16 07:49

Kristian sidder i kørestol - Folk er alt for venligeKristian sidder i kørestol - Folk er alt for venlige

Ville du køre med en spastisk taxachauffør, der bad dig om at hjælpe med at køre bilen i tilfælde af en spasme? Eller dele dine pomfritter med en handicappet? Det undersøger nyt program, der sætter fokus på danskernes fordomme om handicappede.

Nyt program sætter fokus på folks ekstra hensyntagen og berøringsangst over for handicappede (Video: TV 2 Zulu). Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Sætter du dig gerne et stykke væk fra en spastiker? Går du en stor bue uden om en blind person? Eller har du taget dig selv i at tale højere til en handicappet, der sidder i kørestol? Så er du med stor sandsynlighed ikke alene.

De fleste af os - inklusiv personer der selv har et handicap - har nemlig mange fordomme omkring, hvem mennesker med et handicap er, og hvad de kan.

Det betyder, at mange har berøringsangst og tager ekstra hensyn, når de møder en handicappet. Netop denne problematik sætter et nyt underholdningsprogram på
TV 2 Zulu fokus på.

Programmet 'Hvem er spasseren nu?' har samlet en gruppe handicappede, der er trætte af danskernes berøringsangst, og det er der kommet et socialt eksperiment ud af.

Gennem en række 'pranks' med skjult kamera bliver danskernes tolerance og berøringsangst over for handicappede sat på prøve.

Kristian Hegaard i programmet 'Hvem er spasseren nu?', hvor han i et supermarked med vilje vælter et tårn af dåsetomater for at se, hvordan folk omkring ham reagerer. Foto: TV 2 Zulu.

'Hvad er der galt med dig?'
En af de medvirkende i programmet er 25-årige Kristian Hegaard, der sidder i kørestol, fordi han er født med en knoglesygdom.

Han læser jura på Københavns Universitet og er aktiv politiker for Radikale Venstre. Gennem syv år har han siddet i Byrådet i Fredensborg Kommune.

Det er ofte, at han oplever akavede situationer, hvor folk er unaturligt venlige over for ham og ikke ved, hvordan de skal tage kontakt.

- Der hvor det virkelig kan være udfordrende at have et handicap er eksempelvis, når jeg er på bar, og folk kommer hen og spørger 'hvad er der galt med dig' eller 'ej hvor er det sejt, at du er her', og det er jo lidt en negativ og underlig måde at starte en samtale på. Jeg synes jo ikke, at der er noget galt, fortæller Kristian Hegaard til metroxpress.

Foto: TV 2 Zulu

Nysgerrige børn trækkes væk af forældre
Han synes, at det er ærgerligt, at mange ikke henvender sig til ham, ligesom de ville gøre med andre, der ikke er handicappede.

- Der skal ikke være forskel på den måde, som man møder folk på. Jeg har tit oplevet, at folk trækker deres nysgerrige børn væk fra mig, som om jeg er en særling, og det synes jeg er et misforstået hensyn, forklarer han.

Kristian Hegaard kan dog godt forstå, at mange ikke ved, hvordan de skal tage kontakt til handicappede.

- Jeg tror, at det skyldes uvidenhed, og at man ikke helt præcist ved, hvad det vil sige at have et handicap. Man skal bare spørge ind til det, så har jeg intet imod at forklare, siger han.

Flere handicappede nyhedsværter og realitydeltagere
Ifølge ham kunne en løsning på problemet blandt andet være, at medierne bliver endnu bedre til at omtale og inddrage handicappede i artikler og på skærmen.

- Man ser eksempelvis ikke en nyhedsvært eller deltager i Paradise Hotel med et handicap, og det er nok fordi, at det er et forstyrrende element. Men jeg tror, at det kan hjælpe til, at det ikke virker så unaturligt, når man møder en, der har et handicap, hvis man så mere af det i medierne, forklarer han.

Du kan følge Kristian Hegaard, når han sammen med fire andre handicappede deltagere i programmet, kaster sig ud i en række grænseoverskridende og humoristiske situationer for at sætte danskernes berøringsangst på prøve - og for at finde ud af, hvem spasseren er.

Programmet 'Hvem er spasseren nu?' havde premiere i går på TV 2 Zulu.

Handicappede rammes af kontanthjælpsloftet
Handicappede rammes af kontanthjælpsloftet

Bag om ny tv-serie: 'Julie Zangenberg var super latterlig'
Bag om ny tv-serie: 'Julie Zangenberg var super latterlig'

Handicappede frygter SU-besparelse: De rammer helt skævt
Handicappede frygter SU-besparelse: De rammer helt skævt

Victor Landers forældre blev skilt: Sådan joker han sig ud af krisen
Victor Landers forældre blev skilt: Sådan joker han sig ud af krisen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx