Af - 01/03-15 14:59; Opdateret: 01/03-15 15:43

Serie-etikette: Så længe skal der gå før du kan sladre om handlingenSerie-etikette: Så længe skal der gå før du kan sladre om handlingen

Om det er House of Cards, Game of Thrones eller det nyeste afsnit af Girls, så kan det være svært at vide, hvornår man må tale om handlingen. Vi har fået to eksperter til at give deres bud.

storybild

(Billede: Nathaniel E. Bell)

Fredag lagde Netflix hele tredje sæson ud af sit flagskib ‘House of Cards’. Nogle er allerede nået helt igennem, mens andre ikke engang har set første afsnit. Det bringer jo et dilemma op om, hvornår man kan tillade sig at forvente, at man kan diskutere med kæresten, hvad der er sket.

Heldigvis har metroxpress talt med to eksperter, der kan kaste lidt lys over, hvordan man bevarer den gode stemning, når det kommer til at tale om de strabadser, som Frank Underwood, Breaking Bads Walter White eller Piper Chapman fra Orange is the New Black.

Metroxpress har allieret sig med ekspert i popkultur og mangeårig vært på Troldspejlet, Jakob Stegelmann, og Christian Monggaard, der anmelder film for information.

Og deres holdning adskiller sig temmelig meget fra hinanden.

Danske top-politikere om Frank Underwood: Dybt usympatisk antihelt
Danske top-politikere om Frank Underwood: Dybt usympatisk antihelt

Stegelmann holder sig til at en gylden regel om, at man bør holde sig i skindet, og aldrig må afsløre noget. Uanset, hvor lang tid, der er gået. I hvert fald, når man er voksen. Og så er det i øvrigt lige meget, hvor gammel en serie eller film så måtte være.

- Etikken vil altid sige, at man skal styre sin barnlige begejstring. Man skal, kort sagt, holde sin kæft, siger Jakob Stegelmann til metroxpress.

TV-trailer: Korthuset vakler
TV-trailer: Korthuset vakler

Informations filmanmelder er lidt hårdere i filten.

- Det er dårlig stil at sige noget indenfor den første uge, siger Christian Monggaard til metroxpress.

Der kan være stor forskel på, hvordan man vælger at se sine serier. Nogle tager et afsnit af ugen eller et par stykker hen over weekeenden, mens andre limer sig fast til sofaen og ser alle episoderne ud i en køre. Og det adskiller sig væsentlig fra dengang, hvor der kom et afsnit af Matador hver uge, og alle kunne tale med om Mads Skjern og Oberst Hackels bedrifter dagen efter.

I dag kræver det en vis form for social behændighed at kunne finde ud af, hvem der kan tale med om hvad. Christian Monggaard foreslår, at man deklarerer sine indlæg tydeligt på de sociale medier, hvis man har tænkt sig at gå dybere ned i handlingen. På den måde kan man undgå spoilers, hvis man altså gerne vil have oplevelsen til gode.

Sæson 3 lækket: Se 10 vilde citater fra 'House of Cards'
Sæson 3 lækket: Se 10 vilde citater fra 'House of Cards'

- Det er lidt af en kunst i sig selv at pirre folks interesse, uden at afsløre noget, siger Christian Monggaard til metroxpress.

Selv lader Informations filmanmelder sig opsluge i serier som House of Cards og True Detective, såkaldt ‘binge-watching.‘

- Det er en fed måde at opleve en serie på. Det bliver virkelig intenst og man kommer helt tæt på karaktererne, lyder det fra Christian Monggaard, der som anmelder allerede har gravet sig igennem samtlige 13 afsnit i den tredje sæson af House of Cards.

Ups: House of Cards-episode lækket
Ups: House of Cards-episode lækket

Jakob Stegelmann derimod er stadig ikke i gang med tredje del i Frank Underwoods, i stedet er midt med en kavalkade af afsnit af ‘Boss’, hvor Kelsey Grammer, der ellers er kendt som den joviale psykolog Frasier Crane, spiller en hårdkogt borgmester, der ikke skyr nogen midler for at nå sine mål. Værten på Troldspejlet vil gerne begrænse sig til at storforbruge en serie af gangen.

Guruen, når det kommer til popkultur, er fascineret af, at man kan komme ud i spørgsmål om spoilers og handlingsforløb.

Netflix slagter gamle tv-kanaler - og det er danskernes skyld
Netflix slagter gamle tv-kanaler - og det er danskernes skyld

- Det siger jo noget om fiktionen, at vi går så meget op i den, at den ligefrem skal diktere, hvordan vi opfører os i den rigtige verden, siger Jakob Stegelmann overfor metroxpress.

LÆS OGSÅ: Efter lukning: Her er tricket til at se amerikansk Netflix

LÆS OGSÅ: Det flyder med gode tv-serier på nettet - og det er helt gratis

LÆS OGSÅ: Dansk tv-serie topper listen over mest uhyggelige nogensinde

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde dræbt i trafikulykke
bt.dk
Michael Laudrup blander sig i...
bt.dk
Team Danmark-direktør er skuffet over...
bt.dk
Sabrina så Elliot græde på gaden: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx